Macedonia History

Методија Андонов-Ченто

Методија Андонов – Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Често, поради неговата функција на претседател на Президиумот на АСНОМ, Ченто се именува и како прв Претседател на Македонија. […]

Macedonia History

Александар Македонски

Александар ТРЕТИ  Македонски e роден во Пела, Македонија на 20/21 јули 356 п.н.е., a умрел во  Вавилон на 10 јуни 323 п.н.е. бил владетел на Македонија од династијата Аргеади и владеел од 336 п.н.е. до 323 п.н.е.. Тој […]

Macedonia News

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: ИЗБОРНА ИЗМАМА!

16 јули 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија одржани на 15 јули 2020 година ги оценува за изборна измама на слободно изразената волја […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Македонија…..

Македонија, Македонска нација, Македонски патриотизам, Македонска гордост, Македонска историја, Македонски јазик, Македонска држава, Македонска визија, Македонска акција, Македонско достоинство, Македонска судбина, Македонска убавина, Македонска инспирација, Македонска љубов! 👌👌 Извор: Тања Каракамишева

Macedonia History

Битка на Ножот

Битката на Ножот – најголемата и најкрвавата битка водена од Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на врвот Ножот, во близината на селото Ракле, Прилепско, а огласот и фотографиите се разнеле ширум […]

Macedonia World

Света Софија

ИЗВОР: СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЖАЛЕЊЕ ОД ПРЕНАМЕНАТА НА СВЕТА СОФИЈА ВО ИСТАНБУЛ ОД МУЗЕЈ ВО ЏАМИЈА И НАДЕЖ ЗА ВРАЌАЊЕ НА НЕЈЗИНИОТ СТАТУС ОД 1934 ГОДИНА! 10 јули 2020 година, Истанбул Турција – Почитувајќи го […]

Macedonia News

Петровден

ПЕТРОВДЕН – христијански православен празник во спомен на погубувањето на светите апостоли Петар и Павле (12. Ⅶ/29. Ⅵ). Тие се погубени во ист ден 61 г. и затоа на иконите и фреските се претставени заедно, […]

Macedonia News

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН НА 4 ЈУЛИ ВО 10 ЧАСОТ ПОМЕН ПРЕД СПОМЕНИКОТ НА ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ВО ПАРК ЖЕНА БОРЕЦ! 29 јуни 2020 година, […]