Macedonia World

„Скриеното богатство на Македонија – Убавина која не познава граници“

„Скриеното богатство на Македонија – Убавина која не познава граници“ Убавината на македонската традиционална облека и везови ќе биде претставена на изложба во Етнографскиот музеј во Дубровник, популарната житница Рупа, до 6 декември. Со оваа […]

Macedonia History

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците Васил Иванов е роден 1890 година во селото Неред, Леринско, Беломорска Македонија. Македонски револуционер, учесник во Втората балканска војна, позната и како Меѓусојузничка војна, во четата на […]

Macedonia History

Аферата Мис Стон

АФЕРАТА МИС СТОН (1901– 1902) – афера што настанала со пленувањето на американската протестантска мисионерка мис Елен Стон и нејзината придружничка Катерина Цилка Стефанова од четите на ТМОРО (Јане Сандански, Христо Чернопеев и Крсто Асенов). […]

Macedonia History

Андон Ќосето

Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето или Касапот  Андон Лазов Јанев Ќосето, (1855 – 10 септември 1953) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век. Својата дејност ја започнал како терорист на Македонската револуционерна организација, а подоцна […]

Macedonia News

Македонското Сонце Мелбурн Австралија

Знамето со Македонското Сонце од Кутлеш моментално гордо се вее пред конзулатот во Мелбурн, Австралија! Македонија вечна!!!Macedonia timeless!!! 💗💗💗 Our Kutlesh Sun flag is currently in front of the Macedonian Consulate in Melbourne, Australia!

Macedonia World

МАКЕДОНЦИТЕ ЈА ВОЗОБНОВИЈА СУВЕРЕНОСТА НА МАКЕДОНИЈА, А ОТФРЛИЈА РЕДУЦИРАНА И АСИМЕТРИЧНА ФЕДЕРАЦИЈА!

МАКЕДОНЦИТЕ ЈА ВОЗОБНОВИЈА СУВЕРЕНОСТА НА МАКЕДОНИЈА, А ОТФРЛИЈА РЕДУЦИРАНА И АСИМЕТРИЧНА ФЕДЕРАЦИЈА! Пишува Тодор Петров Бидејќи повторувањето е мајка на знаењето, а импровизациите од интерпретации и кај политичарите отпосле и во медиумите се несоодветни, како […]

Macedonia News

Ден на независноста на Македонија

Ден на независноста на Македонија- државен празник кој се празнува во Македонија на 8 септември. Празникот популарно е наречен и 8-ми Септември. Празникот ја означува сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ. На гласањето, според официјалните податоци, од 1.495.626 гласачи излегле […]

News Social

Француска карикатура од 1912

Француски весник од 1912 година, карикатура кој ја преставува европската елита која стои над убиената Македонија, расправајќи се кој ќе и одземе поголем плен на нејзината земја. Ние сме скоро тој период сега. French newspaper […]