Macedonia World

ЗАБРАНЕТО ИМЕ

ЗАБРАНЕТО ИМЕ Повод за денешниот напис е забраната за употреба на зборот Македонија, Република Македонија, ПЈР Македонија и ПЈРМ донесено со декрет од страна на таканаречениот Министер за Правда на нивната Влада. Само да ги […]

Macedonia News

Централниот совет на Македонците од Берлин: Никој не смее ДА НИ ЗАБРАНИ ДА БИДЕМЕ МАКЕДОНСКО здружение

Никој не смее ДА НИ ЗАБРАНИ ДА БИДЕМЕ МАКЕДОНСКО здружение До медиумите во Македонија Соопштение до јавноста Почитувани дами и господа, во името на Централниот совет на Македонците од Берлин, кој ја застапува Македонската заедница […]

News Social

Се јави и Кица Колбе

На сите северни крлежи, од најмало до најголемо, од Бунтур до Заев, бугарската епизода им дојде како невидена шанса да почнат да глумат хуманост, чесност, принципиелност и национална свест. Се јави и Кица Колбе. Нејзината […]

Macedonia World

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: Во државата Македонија не постои забрана за употреба на именката Македонија и употреба на придавката Македонски/а/о!

ВО ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА НЕ ПОСТОИ ЗАБРАНА ЗА УПОТРЕБА НА ИМЕНКАТА МАКЕДОНИЈА И ПРИДАВКАТА МАКЕДОНСКИ/А/О, НИТУ ЗАБРАНА ЗА УПОТРЕБА НА СЕМАКЕДОНСКОТО ШЕСНАЕСЕТ-ЗРАЧНО ЗЛАТНО-ЖОЛТО СОНЦЕ НА ЦРВЕНА ОСНОВА! 11 февруари 2021 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски […]

Macedonia News

Билјана Ванковска: Употребата на МАКЕДОНИЈА/МАКЕДОНСКИ/МАКЕДОНСКО е чин на ОТПОР, ненасилен, ама тврдоглав и упорен

Гледам дека мнозина се исфрустрирани од одлуката на Маричиќ, односно намерата на владата на Заев да уништи се’ што почнува на М (освен мерцедесот на Грујо – тој е безбеден и врши работа). Извинете, ама […]

Macedonia News

Соопштение до јавноста од Јане Ченто, Игор Југ и Горан Ангелов во врска со емисиите на порталот Инфомакс

Соопштение После емисиите на Инфомакс на г-динот Палевски, после емисијата на Алфа за 27ми Април една е вистината. Ние сме жртви на оваа монтирана постапка и тоа го виде цел народ со свои очи. Ако […]

Macedonia History

На денешен ден се родил Гоце Делчев

На денешен ден (4 февруари 1872) се родил Гоце Делчев, македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот […]