Macedonia News

Семакедонски мирен протест на 29 мај под слоганот “ПРАВДА ЗА УСТВОБРАНИТЕЛИТЕ-СЛОБОДА ЗА МАКЕДОНИЈА!

Торонто, Канада – Поради не исполнувања на нашите барања од семакедонскиот протест на 25ти Април кој беше организиран по повод годишнината од настаните во Собранието на Македонија на 27 април 2017, поради политичките прогони против […]

Macedonia News

МАКЕДОНСКО МЕЃУНАРОДНО ДВИЖЕЊЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО КАНАДА: ОСУДА НА ОДЛУКАТА НА ГРЦИЈА ЗА ПОНИШТУВАЊЕ НА РЕГИСТРАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРНА ОРГАНИЗАЦИЈА „КРСТЕ МИСИРКОВ“!

Торонто, Канада – Македонското меѓународно движење за човекови права во Канада најостро ја осудува одлуката на Грција за поништување на регистрацијата на Организацијата “Крсте Мисирков“. Поради декларацијата Македонец на нејзиниот правен застапник Неговото Високопреподобие отец […]

Macedonia News

СЕМАКЕДОНСКИТЕ СИМБОЛИ – СОНЦЕТО И ЛАВОТ! Бидејќи повторувањето е мајка на знаењето…

Бидејќи повторувањето е мајка на знаењето… Пишува Тодор ПЕТРОВ По предлог и медијација на независниот пратеник Тодор Петров во првиот повеќепартиски парламентарен состав, за договор за знаме и грб на државата Македонија, на седницата одржана […]

Macedonia History

118 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА МАКЕДОНСКИОТ РЕВОЛУЦИОНЕР ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 – Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење. Револуционерот Гоце Делчев на денешен ден во 1903 бил […]

Macedonia News

Христос Воскресе! Навистина Воскресе! За многу години Македонци❤!

Нека светлината на Христовото Воскресение ви ги осветли вашите срца, а неговата бесконечна љубов,го благослови вашиот живот и вашиот дом … Додај мир во душата, љубов во срцето со верба во Бога, во слава на […]