Димитар Илиевски – Мурато

* 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато

НА ДЕНЕШЕН ДЕН .
* 10 мај е Светски ден на физичката активност

* 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато ,македонски алпинист, познат како првиот Македонец што ја има освоено највисоката планина во светот — Монт Еверест. Се искачил по што не успеал да се врати во базниот логор и официјално се води како изчезнат. Мурато беше првиот Македонец што се искачи на врвот на светот (8.848 метри), но засекогаш остана во хималајските белини.

Потфатот, изведен на 10 мај 1989 година, вечно ќе остане запишан во македонската алпинистичка историја, како голем подвиг на храбриот битолчанец….читај понатаму

НА ДЕНЕШЕН ДЕН .* 10 мај е Светски ден на физичката активност* 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато ,македонски…

Gepostet von Види Види am Sonntag, 10. Mai 2020