Macedonia News

СОФИЈА ПОВТОРНО ОСУДЕНА ПОРАДИ НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА!

Светскиот Македонски Конгрес Извор: Тодор Петров Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ја поздравува одлуката на Судот за човекови права во Стразбур, со директива до Владата во Софија за регистрација на здружението “Македонски клуб за етничка толеранција […]

Macedonia History

ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА?

Извор: Дардан Венетски ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА? Бугарската црква е возобновена 1870 год. Во преговорите за нејзино возобновување учествуваа Бугарите Чомаков и Авериј (подоцнежни митрополит) и Али паша. Во таа […]

Macedonia News

Вознесение Христово – Спасовден

Христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото Писмо поточно во Светото евангелие според Марко опишано е и вознесението Христово: „А по разговорот со нив, Господ се вознесе на […]

Macedonia World

Тања Каракамишева: Во срамот да го дослушам пукнав луѓе, пукнав…

Извор: Тања Каракамишева Во срамот да го дослушам пукнав луѓе, пукнав… Овој човек е СРАМ, НАЦИОНАЛЕН СРАМ каков што нема на светов и на веков… Дел од неговата глупост „Кирил и Методиј су светско, европско, […]

Macedonia Places

Големата базилика во Хераклеја Линкестис

Големата базилика во Хераклеја Линкестис , Битола, Македонија Мозаичен под од крајот на 5 и почетокот на 6 век во нартексот на Големата базилика во Хераклеја Линкестис, Република Македонија. Мозаикот содржи три елементи: небото, земјата […]

News Social

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ Старословенскиот јазик е првиот писмен литературен јазик за сите Словени на кој солуњаните Кирил и Методиј ги превеле од […]

Macedonia Places

СЕЛО ЗРНОВО

Зрново е драмско село во Егејска Македонија,сега под Р. Гр. Денес преименувано во „Като Неврокопион“ (Долен Неврокоп) грчки: Κάτω Νευροκόπι . се наоѓа на 42 километри северно од градот Драма во северниот дел на Елеската […]

Macedonia World

СЕМАКЕДОНСКИОТ АМАНЕТ ДО ВРХОВИСТИТЕ И КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ

СЕМАКЕДОНСКИОТ АМАНЕТ ДО ВРХОВИСТИТЕ И КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ Извор: Тодор Петров Ви б’зди аздисот против Македонија, врховизмот и колаборационизмот ви се доктрина за денационализација на Македонците, но тоа нема да ви успее… Во оваа катарза сите си […]

Macedonia Places

Матка – кањон на реката Треска

Матка – кањон на реката Треска, десна притока на Вардар, зафаќа површина од околу 5.000 хектари и се наоѓа на 17 километри југозападно од Скопје. Според морфогенетските карактеристики претставува клисура-пробојница. На овој простор посебно внимание […]

Macedonia News

ИГРИТЕ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И СВЕТИТЕ СОЛУНСКИ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ МАКЕДОНЦИТЕ!

Игрите со Македонскиот Јазик и Светите Солунски Браќа Кирил и Методиј Македонците Извор: Дардан Венетски НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ПРОФ. СИМОНА ГРУЕВСКА МАЏОВСКА. Ја слушам професоркава од Институтот за Мк. јазик на ТВ Алфа и неможам […]

Macedonia News

Љубомир Цуцуловски: ЧИЈ ЈАЗИК Е… Ханс Лотар Штепан

Извор: Љубомир Цуцуловски ЧИЈ ЈАЗИК Е… Ханс Лотар Штепан беше и сѐ уште е (макар физички почина 2011 година) еден од ретките амбасадори во Република Македонија, кои целосно (во секој поглед) стоеја на нејзина страна […]

Macedonia History

Св. Кирил и Методиј – Ден на македонските и сесловенските просветители и учители

Св. Кирил и Методиј –24 мај – Ден на македонските и сесловенските просветители и учителиДенот на сесловенските просветители и учители или Денот на светите солунски браќа Св. Кирил и Методиј е државен македонски празник кој […]

Macedonia News

Денот на семакедонските и сесловенски просветители, Денот на семакедонската и сесловенска култура и писменост, Денот на солунските браќа Светите Рамноапостоли Кирил и Методиј Македонците!

Извор: Тодор Петров СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС Денот на семакедонските и сесловенски просветители, Денот на семакедонската и сесловенска култура и писменост, Денот на солунските браќа Светите Рамноапостоли Кирил и Методиј Македонците! ЧЕСТИТКИ ЗА ДЕНОТ НА СОЛУНСКИТЕ […]

Macedonia History

Алберт Сониксен американски новинар за македонската борба за слобода

Алберт Сониксен (5 мај 1878, Сан Франциско, САД – 15 август 1931, Вилимантик, САД) американски новинар, заинтересиран за македонската борба за слобода. На 21 години, во 1899 година, заминал како учесник во американска експедиција за […]

Macedonia News

Игор Дурловски: Летувајте Во Македонија (Видео)

Извор: Игор Дурловски Летувајте Во Македонија Сакај го домот свој, својата татковина, затоа што таа, како твојата мајка, безрезервно те сака. #ЛетувајтеВоМакедонија

Macedonia News

Александар Митовски: Зошто не мислеше на тие душички тогаш?

Извор: Александар Митовски Зошто не мислеше на тие душички тогаш? Го слушам Заев, и не можам да поверувам. Тој се загрижил да не се растурат семејства, да не слушнеле дечичките и нивните чисти душички да […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ – “Македонски Национализам”

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ, “Македонски Национализам”, Мир, 12 Март, 1925. “Нека ми биде простено, но јас како Македонец, на прво место ги поставам интересите на мојата татковина Македонија и на моите сонародници и само после […]

Macedonia Places

Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово

Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово (понекогаш нарекувана и „Св. Јован Претеча“) — црква во градот Кратово, во Општина Кратово. Црквата е сместена во рибарското маало на Кратово. ИсторијаСпоред […]

Macedonia Places

Црква Св. Атанас с.Смолево, Битола

Црква Св. Атанас с.Смолево, Битола Над Битола, преку еднo благо ритче, под гранките на Пелистер, некогаш се наоѓало селото Смолево, со црквата Св. Атанас. Денес по 161 година, нема ниту една куќа од селото Смолево. […]

Macedonia History

Стерјо Спасе

Стерјо Спасе писател и критичар од македонско потекло, автор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Неговите дела се […]

Macedonia News

Бобан Нонковиќ: И ЗА ОБСЕ НЕ ПОСТОИ ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА

Извор: Бобан Нонковиќ Тенденцијата за игнорирање на постоењето на македонската држава од страна на меѓународните организации и институции не запира, а со цел светот полека да заборави дека постои држава Македонија, додека инсталираната власт во […]

Macedonia News

Александар Митовски: Северна постои само на Бихаќка и во вашите валкани мисли

Извор: Александар Митовски Северна, друже Заев, постои само на Бихаќка и во вашите валкани мисли. Северна никогаш нема да биде реалност прифатена од Македонецот. За разлика од тебе, мене никој не може и нема да […]

Macedonia History

Јане Сандански

Јане Сандански е роден на 18 мај 1872 година во селото Влахи, Пиринска Македонија. Потекнува од земјоделско семејство. Татко му Иван, во 1878 година учествувал во Кресненското востание како знаменосец (барјактар), односно заменик на главниот […]

Macedonia News

ЦЕНТРАЛEН СОВЕТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА

ПРОТЕСТ ПОРАДИ НЕЕДНАКВИТЕ УСЛОВИ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ НАДВОР ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СО УСЛОВИТЕ ЗА ИЗБИРАЧИТЕ ВО РЕПУБЛИКАТА! 18 мај 2020 година, Берлин, Германија – Централниот совет на Македонците во Германија […]

Macedonia World

Љубомир Цуцуловски: СОПСТВЕНОСТ НА…?

Извор: Љубомир Цуцуловски Денес го подигнав мојот нов пасош. На насловната страница, фино лепо, убаво пишува „Република Македонија.“ Го отворам. Гледам и на наредната страница, фино лепо, пишува „Република Македонија.“ Убаво, си велам, сѐ е […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Ако оваа изјава не е заостаната и болна тогаш не знам што е…основата на договорот е ОПШТОБУГАРСКАТА ИСТОРИЈА???

Извор: Тања Каракамишева Ако оваа изјава не е заостаната и болна тогаш не знам што е…основата на договорот е ОПШТОБУГАРСКАТА ИСТОРИЈА??? Ова заслужува силен контраудар со ОПШТОМАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА и НОТОРНИТЕ ФАКТИ познати на сите освен […]

Macedonia News

Отстранета е лагата на страницата на Википедија на македонски јазик за Гоце Делчев

Отстранета е лагата на страницата на Википедија на македонски јазик за Гоце Делчев! Сега под името на Гоце стои ВИСТИНАТА – дека е МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР

Macedonia News

БИЛ НИКОЛОВ : НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА, СЕ ЧЕТИРИТЕ ЗБОРА КОЈ ЌЕ СТАВАТ КРАЈ НА СИТЕ ВЕШТАЧКИ СПОРОВИ

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за човекови права (ММДЧП) и безкомпромисен борец за зачувување на македонскиот идентитет и интегритет, Бил Николов во своето најнов твит напиша : Од независноста на Македонија, некој постојано ни вели да […]

Macedonia History

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори, кои секојдневно посегнуваат да му ја украдат и фалсификуваат историјата и сакаат да му го пресечат стариот корен како еден од најстарите балкански народи, и кога фалсификување и […]

Macedonia History

Историја на хеленистичкиот свет

Фанула Папазоглу: „Историја на хеленистичкиот свет“ Многу солидно, објективно објаснение за поимот „хеленизам“, којшто патем, е конструиран во 19. век, а не во антиката. Историчарката вели дека „хеленизам“ или „хеленистички свет“ нема тесно-етничко значење, туку […]

Macedonia News

Димитар Илиевски – Мурато

* 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато НА ДЕНЕШЕН ДЕН .* 10 мај е Светски ден на физичката активност * 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато ,македонски алпинист, познат како првиот Македонец што […]

Macedonia News

Википедија: Гоце Делчев пишан бугарин

На македонска википедија, Гоце Делчев пишан бугарин, а страницата заклучена за едитирање. Сега под неговото име е запишано „бугарски револуционер“.

Macedonia News

Гордана Јанакиевска: Македонските седум чуда

Извор: Гордана Јанакиевска На овие простори е откриена најголемата концентрација на цртежи на купули, разни видови крстови, реткули, гравирани врз карпите и камењата од времето на палеолитот, први почетоци на било каква духовна манифестација на […]

Macedonia News

Благој Македонецот Шаклевски Македонски: Македонски народе

9 Мај – Денот на победата над фашизмот и „северна“ – земјата која документите од своето АНТИФАШИСТИЧКО СОБРАНИЕ, самата си ги избриша од Уставот. Бришењето е со двоен ефект – и врз македонштината и врз […]

Macedonia News

Александар Митовски: Време е, за вистинската вистина

Извор: Александар Митевски Мислам дека е дојдено време за јавноста да ја слушне вистинската вистина за Македонија. Без сечење и лепење. Без манипулации и измислен наратив. Без спинување. Чиста, гола вистина. Да слушнеме сите како […]

Macedonia History

Саша Узунов: Поделени и прераспределени тие остануваат Македонци

„Овие Македонци, една од издржливите раси што живеaт, беа најгласни во протестите против капитулацијата кон [Хитлерова]Германија. „Повеќе од 100 години тие ги издржаа напорите на четири нации (Турција, Грција, Бугарија и Југославија) да ги асимилираат. […]

Macedonia World

Biljana Saragil: I am MACEDONIAN

I am MACEDONIAN. My ancestors were NOT Greek or Bulgarian. Unfortunately, they are our oppressors. I am most definitely NOT North Macedonian. I don’t recognize the politicians who wish to sell my name, ethnicity, language & […]

Macedonia News

ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН ЗА ЗАГИНАТИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА МВР ВО „ДИВО НАСЕЉЕ“

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС 9 мај 2020 година, Куманово, Македонија – Денес е тажен ден за Македонија, за семејствата на загинатите припадници на Македонската полиција од антитерористичката акција во Диво насеље во Куманово во 2015 година. […]

News Social

Војводи Тетово: Не постои срп со кој може да се исече пирејот кој расте во нашите срца !

СООПШТЕНИЕ Ги демантираме сите клевети и невистини кажани од страна на одредени политички субјекти и медиуми, дека на 04.05.2020 год. на скопското Кале сме биле испратени под директива на некоја политичка партија. Ние како и […]

Macedonia News

НЕМА датум, НЕМА преговарачка рамка, ИМА потврда за најавеното вeтo од Бугарија

По завршувањето на онлајн самитот, прес-конференција одржа бугарскиот премиер Бојко Борисов кој во однос на Македонија изјави дека има 35 поглавја и на секое може да не блoкиpaат. „Или ќе ги исполнат нашите услови или […]

Macedonia News

ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН НА САШКО ГЕШОВСКИ 1971-1991

Извор: Тодор Петров СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН НА САШКО ГЕШОВСКИ 1971-1991 6 мај 2020 година, Кавадарци, Македонија – Сашко Гешовски, син на Гоце и Цвета, е роден на 31 октомври 1971 година. […]

News Social

Гоце Панговски: За бугарското негирање и посегање по македонскиот јазик

Извор: Гоце Панговски Денеска ви спремив еден специјален поздрав за тие што сте изненадени и затечени од сегашново бугарско негирање и посегање по македонскиот јазик. Ако си мислевте дека тоа е од сега, или дека […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Бај д уеј се е полудено!

Извор: Тања Каракамишева Бај д уеј го шитнавме името, бај д уеј го шитнавме Сонцето од Кутлеш, бај д уеј ја банкротиравме државата, бај д уеј го преговараме јазикот во име на пријателството, бај д […]

Macedonia News

Александар Митовски: Кој го крие записникот?

Извор: Александар Митовски Има еден записник, кој уште пред година дена е составен во Обвинителството за организиран криминал и корупција. Тој записник е клучен во истрагата за “Рекет” и “Рекет 2”. Во овој записник се […]

Macedonia News

Ѓурѓовден – Св. Ѓорѓи Победоносец

Св. Ѓорѓи Победоносец Ѓурѓовден — најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 23 април по стариот календар, односно на 6 мај по новиот календар. Овој празник го […]

Macedonia News

Ден на македонската азбука и на македонскиот јазик

Современата македонска азбука е донесена со решение на народната влада на Федерална Македонија, подоцна преименувана во Народна Република Република. Азбуката е донесена на 3 мај 1945 година, кога воедно се вовел и правописот на македонскиот […]

Macedonia News

Љубомир Цуцуловски: ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ…

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ… Да не дозволиме да се фатиме на перфидната јадица, која бугарската држава постојано нѝ ја потура – дали, имено, Македонците сме Македонци; каква е и чија е нашата македонска […]

Macedonia History

ПЕРЕ ТОШЕВ

На 4 маj 1912 година на патот за Прилеп во Дреновската клисура од турска заседа е убиен Пере Тошев Петар Наумов Тошев (1865 – 4 мај 1912) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно […]

Macedonia World

Сонцето не е ниту туѓо, ниту грчко, туку светско и семакедонско!

ПОСВЕТЕНО НА БОРЈАНЧО МИЦЕВСКИ И НЕМУ СЛИЧНИТЕ: СОНЦЕТО НЕ Е НИТУ ТУЃО, НИТУ ГРЧКО, ТУКУ СВЕТСКО И СЕМАКЕДОНСКО! Пишува Тодор ПЕТРОВ Може ли некој да го патентира воздухот? Не, затоа што никој над него нема […]

Macedonia History

117 години од херојската смрт на Гоце Делчев

Револуционерот Гоце Делчев на денешен ден во 1903 бил убиен од турската војска во селото Баница, на пат кон Сер. Визионерот кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар […]

Macedonia News

НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“

Извор Македонски Бранители НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) …откако со транспортер влегле во кумановското село Ваксинце, во заседа загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“: – ДИМИТАР ДВОЈАКОВСКИ (†29) од Нова Горица, Словенија. Роден во Словенија, но […]

Macedonia News

Владо Јовановски: Јадни, бедни и мизерни сте во очите на Македонците

Извор Владо Јовановски Во полициски час од четири дена, можевте да направите кружен тек на некоја раскрсница. Идеално време за градежни активности, кога нема сообраќаен хаос. Еве кај „Мавровка“ на пример, или на некое друго […]

Macedonia World

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: НАЈОСТРА ОСУДА НА ВАНДАЛИЗМОТ НА ВЛАДАТА И ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА

НАЈОСТРА ОСУДА НА ВАНДАЛИЗМОТ НА ВЛАДАТА И ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА ВРЗ МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИСКО НАСЛЕДСТВО И БАРАЊЕ ЗА КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ! 2 мај 2020 година, Крива Паланка, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро го […]

News Social

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија дечки, сакаат докази: број 9 „Зошто Никола Киров Мајски Крушевскиот манифест не го пиша на Бугарски туку на крушевски дијалект и Вас ве нема?: „бајрако […]

News Social

Љубомир Цуцуловски: ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА. Да претпоставиме дека некоја земја членка на ЕУ, сеедно од кои причини, како неопходен услов за почеток на разговорите, односно за влез на Република Македонија во ЕУ постави само […]

Macedonia News

Игор Дурловски: Македонија е вирус за кој немате вакцина!

Игор Дурловски одговори со разочарување откако видеата се појавија на властите во Крива Паланка со помош на полицискиот час за да го остранат Сонцето од Кутлеш од градскиот плоштад. Понижувачкиот чин е направен по наредба […]

Macedonia News

1 мај-меѓународниот ден на трудот – Трагично диктатурата си продолжува

Трагично, диктатурата си продолжува, СДС продолжува да руши се што е македонско а народот си молчи, ова го нема никаде во светот. Каде е САД, каде е НАТО, каде е ЕУ да ја спречат диктатурата […]

Macedonia News

Рашела Мизрахи: Мала историска поука „Професоре”

Фашистичка Бугарија на чело со Цар Борис III, Премиерот Богдан Филов, Габровски и Белев го уништија Еврејскиот народ во Македонија, а Вие денес сте соучесник во обид за ништење на Македонскиот народ, јазик и култура. […]

Macedonia History

ГЕМИЏИИТЕ (СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ)

По Берлинскиот конгрес во јуни 1878 година на Бугарија ѝ било признато правото да постои како независно кнежество. Северна Тракија добила независност под името Источна Румелија која 1885 година била приклучена кон Бугарија, а Македонија […]