Macedonia History

Диме Ратајкоски: „Гоце Делчев и припаѓа единствено на Македонија“ – Лика Чопова Јурукова

„Македонија на Македонците“ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) […]

Macedonia History

ЗОШТО БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ МОЛЧАТ ЗА ДРАГАНОВ И ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК???

Со Бугарија може да се слави заедно само една ЛИЧНОСТ! КОЈ Е ПЕТАР ДРАГАНОВ? ЗОШТО БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ МОЛЧАТ ЗА ДРАГАНОВ И ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК??? Петар Драганов – по националност Бугарин, е роден на 1 […]

Macedonia History

СРПСКИ ВЕСНИК ВО 1918 ГОДИНА ЈА ПОТВРДУВА САМОБИТНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ!

СРПСКИ ВЕСНИК ВО 1918 ГОДИНА ЈА ПОТВРДУВА САМОБИТНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ! Весникoт „Србобран” во репортажа од декември 1918 година пренесува разговор со тројца заробени Македонци за време на Првата светска војна. Репортажата е направена 5 години […]

Macedonia History

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 30.01 1951 година умрел ПАВЕЛ ШАТЕВ

Павел Шатев роден е во Кратово, 15 јуни 1882 г. – починал во Битола, 30 јануари 1951 г. „Видот му ослабел од глад и престанал да пишува… Пред очите му прскале гранчиња искри и веќе […]

Macedonia History

СВЕДОШТВА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА ОД 1990 ГОДИНА!

Во прилог е видео https://youtu.be/43rdygAzh_s снимено од Македонската радио и телевизија на 22 април 1990 година во Рожденскиот Манастир, во срцето на Пиринскиот дел на Македонија, на Пирин Планина, како тестамент – сведоштво на обесправените […]

Macedonia History

„Македонски вести“

На денешен ден 24.01.1934 година во Софија излезе од печат првиот првиот број на неделното списание за историја, наука, култура и литература „Македонски вести“, чиј сопственик бил Ангел Динев, а главни уредници биле Михаил Сматракалев […]

Macedonia History

Д-Р ПЕТАР ПОПОВСКИ објаснува зошто Василиј Втори ја ослепел војската на Самоил и бил наречен „бугароубиец“

Пишува: Д-р Петар ПОПОВСКИ 24.11.2020 Д-р Петар ПОПОВСКИ Бугаринот Петар Константинов Низамов, пишува: “Ако Самоил е “Македонец”, тогава зашто Василиј е наречен БЛГАРО-убиец в’в византијските хроники, след като ослепува војската му ?” Мојот одговор гласи: […]

Macedonia History

СВЕДОШТВО НА РАЈС РУДОЛФ АРЧИБАЛД „Според мене, Македонецот не може да се нарекува Бугарин или Србин, туку едноставно Македонец“

Рудолф Арчибалд Рајс (1875-1929) бил истакнат Швајцарски адвокат и професор на Универзитетот во Лозана. За 22 години станува доктор по хемија и избира фотографија за асистент, а потоа стана познат од областа доцент на Универзитетот во […]

Macedonia History

Ричард Катон Вудвил: „Македонското востание и Бугарија“

Англискиот новинар Ричард Катон Вудвил претстојувал во Македонија за време на Илинденското востание и на 10 октомври 1903 година објавил графика под наслов „Бугарија и Македонското востание,“ во која го претставил бруталното однесување на бугарската […]

Macedonia History

Македонски Бранители: ГОДИШНИНА ОД ПРВАТА ЖРТВА ВО ВОЕНАТА 2001 ГОДИНА! А ДАЛИ ДЕНЕС НЕКОЈ МУ ГО ЗНАЕ ИМЕТО?

На денешен ден пред точно 18 години, на 22 јануари 2001 година, со рачен ракетен фрлач и автоматско оружје беше нападната полициската станица Теарце во близина на Тетово. Настанот се смета како почеток на војната […]

Macedonia History

Бранители на Македонија

На денешен ден (11.01.2000) на влезот на селото Арачиново беа убиени во заседа тројца припадници на МВР. Една година подоцна, кога започнува војната во Македонија, терористите од УЧК ќе ја презедат одговорноста за оваа заседа. […]

Macedonia History

118 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА МАКЕДОНСКИОТ РЕВОЛУЦИОНЕР ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 – Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење. Револуционерот Гоце Делчев на денешен ден во 1903 бил […]

Macedonia History

Осврт на Павел Шатев за подвигот на Солунските атентатори

– „ Нарушуваме еден завет на великите македонски покојници во Солун и Сахара. Тие се беа заколнале да не оставаат свои портрети, затоа што сакаа да бидат служители на идејата, но не и на славата. Таму, […]

Macedonia History

На 27 април 1905 во нерамна борба загина Никола Карев

Никола Карев, кој е роден во Крушево во 1877 година загина на 27 април 1905 година во месноста Свиланово, во близина на кочанското село Рајчани. По паѓањето на Крушево во турски раце, Никола Карев со […]

Macedonia History

Последната битка на Христо Узунов

На 24 април 1905 година, од Крушево заминал за Кичевско, придружуван од страна на 14 соработници и револуционери, добро вооружени четници и двајца војводи, Ванчо Србаков и Пецето се со цел да го исполнат решението за погубување на петнаесетмината ренегати во една […]

Macedonia History

Јане Сандански-Пиринскиот цар

На 22 април 1915 година, Јане Сандански беше убиен во заседа на патот од Мелник кон Неврокоп, денешен Гоце Делчев. Телото на застреланиот Сандански, познат како Пиринскиот цар, Сандан паша и Старикот (18 мај 1872 […]

Macedonia History

На денешен ден се родил Гоце Делчев

На денешен ден (4 февруари 1872) се родил Гоце Делчев, македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот […]

Macedonia History

Цитати од и за Македонскиот Револуционер Гоце Делчев

„Ослободувањето на Македонија се крие во внатрешното востание. Кој мисли инаку да се ослободи Македонија, тој се лаже и себеси и другите.“ / „Освобождението на Македония лежи в вътрешното въстание. Който мисли другояче да се […]

Macedonia History

На денешен ден е испечатена стихозбирката „Бели мугри“

На Денешен Ден 25 ноември 1939 е испечатена стихозбирката „Бели мугри“. Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 во Самобор близу Загреб. Таа е трета стихозбирка објавена на MAKЕДОНСКИ ЈАЗИК по […]

Macedonia History

На денешен ден е роден Никола Карев

Никола Јанакиев Карев (Крушево, 23.11.1877 – с. Рајчани, 1905) – претседател на Крушевската Република. Учител, социјалист и национален деец, ревулуционер и војвода. Завршува четврти клас во Битолската гимназија. На 16 години заминува на печалба во […]

Macedonia History

Андреја Чипов

Андреја Чипов е роден 1904 година во леринското село Пателе (денес Агиос Пантелејмонас), во Егејскиот дел на Македонија. Во текот на дваесеттите години на XX век. Пателе станува центар на Комунистичката партија на Грција (КПГ) […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков

На 18 ноември 1874 е роден Крсте Петков Мисирков во Постол, Егејска Македонија недалеку од античка Македонска престолнина Пела. Крсте Петков Мисирков македонски филолог,кодификатор на македонскиот литературен, јазик и правопис, славист, историчар, етнограф, аналитичар на национално-политичките проблеми, публицист, собирач и проучувач на македонското народно творештво. Најзначајното […]

Macedonia History

Прва Егејска Македонска ударна бригада

Прва Егејска Македонска ударна бригада била формирана на 18 ноември 1944 година во селото Драгош, Битолско. Била формирана од дел од македонските воени единици што се одделиле од ЕЛАС и од дел од бригадата „Гоце Делчев“. Во нејзиниот состав влегле: Костурски, Лерински, Воденски и Придружен баталјон со тешкото вооружување. […]

Macedonia History

На 13 ноември 1944 година

На 13 ноември пред 74 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација. По неколкудневните тешки борби со припадниците на 22-та Гренадиска […]

Macedonia History

Есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила

Сликата е од есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила на 17.10.1942 од страна на бугарскиот фашистички окупатор. Во средината на фотографијата доминираат три жени кои ги држат во рацете главите на своите […]

Macedonia History

Невена Георгиева Дуња

Невена Георгиева Дуња родена на 25 мај 1925 година, убиена и заклана на 16 декември 1942 година. Загина во судир со бугарската полиција и пробугарските контрачетници, во атарот на нашето село Нежилово, при што и‘ […]

Macedonia History

Македонската револуционерна организација

Основањето на Македонската револуционерна организација На 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и […]

Macedonia History

Day of the Uprising of Macedonia

October 11 is Uprising Day in Macedonia. This day commemorates the uprising that launched on Oct. 11, 1941, against the occupation by Axis powers comprising the Germans, Italian and Bulgarian on Macedonian soil. Macedonia Uprising […]

Macedonia History

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците Васил Иванов е роден 1890 година во селото Неред, Леринско, Беломорска Македонија. Македонски револуционер, учесник во Втората балканска војна, позната и како Меѓусојузничка војна, во четата на […]

Macedonia History

Аферата Мис Стон

АФЕРАТА МИС СТОН (1901– 1902) – афера што настанала со пленувањето на американската протестантска мисионерка мис Елен Стон и нејзината придружничка Катерина Цилка Стефанова од четите на ТМОРО (Јане Сандански, Христо Чернопеев и Крсто Асенов). […]

Macedonia History

Андон Ќосето

Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето или Касапот  Андон Лазов Јанев Ќосето, (1855 – 10 септември 1953) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век. Својата дејност ја започнал како терорист на Македонската револуционерна организација, а подоцна […]

Macedonia History

Методија Андонов-Ченто

Методија Андонов – Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Често, поради неговата функција на претседател на Президиумот на АСНОМ, Ченто се именува и како прв Претседател на Македонија. […]

Macedonia History

Александар Македонски

Александар ТРЕТИ  Македонски e роден во Пела, Македонија на 20/21 јули 356 п.н.е., a умрел во  Вавилон на 10 јуни 323 п.н.е. бил владетел на Македонија од династијата Аргеади и владеел од 336 п.н.е. до 323 п.н.е.. Тој […]

Macedonia History

Битка на Ножот

Битката на Ножот – најголемата и најкрвавата битка водена од Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на врвот Ножот, во близината на селото Ракле, Прилепско, а огласот и фотографиите се разнеле ширум […]

Macedonia History

ДАРДАН ВЕНЕТСКИ: АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ?

АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ? Веднаш да расчистиме, и да сакал неможел да биде Грк, затоа што Грција и Грци постојат од 1830 год. Еден период навистина престојувал во Атина, но тој не бил ниту атињанин. […]

Macedonia History

Стеван Наумов – Стив

Стеван Наумов – Стив Стеван Наумов – Стив (27 октомври 1920, Битола – 12 септември 1942, Болно, Преспанско) македонски партизан, учесник во НОВ, народен херој. Стив Наумов потекнува од печалбарско семејство од с. Битуша, Леринско, […]

Macedonia History

Тиквешкото востание (1913)

Тиквешкото востание (1913)–15 Јуни 1913 година започнува првиот бунт против српската власт, кој започнува во Тиквешко и е познато како Тиквешко востание.Востанието започнува како резултат на обидите на српските власти присилно да го србизират локалното […]

Macedonia History

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа: Стрелањето на 12 младинци од страна на Гнасниот Бугарскиот Фашистички Окупатор Масакр во Ваташа e крвав настан кој се случил на 16 јуни 1943 година кога биле […]

Macedonia History

ВАТАШКИ МАСАКР

ВАТАШКИ МАСАКР (16. Ⅵ 1943) – стрелање на дванаесет ваташки младинци од бугарската фашистичка војска и полиција. Поради формирањето (Вишешница, 14. Ⅴ 1943) и дејноста на Тиквешкиот партизански одред „Добри Даскалов”, во Кавадарци и с. Ваташа пристигнал бугарскиот областен […]

Macedonia History

Кочо Рацин за македонската национална посебност

Кочо Рацин за македонската национална посебност Нашите македонски национални дејци, борејќи се за правата на македонскиот народ, а имајќи ја на располагање само можноста за тактизирање, неретко прифаќале сè и сешто, макар и привидно. Но, […]

Macedonia History

Македонија на Македонците

Македонија на Македонците е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против Отоманското Царство за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од […]

Macedonia History

ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА?

Извор: Дардан Венетски ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА? Бугарската црква е возобновена 1870 год. Во преговорите за нејзино возобновување учествуваа Бугарите Чомаков и Авериј (подоцнежни митрополит) и Али паша. Во таа […]

Macedonia History

Св. Кирил и Методиј – Ден на македонските и сесловенските просветители и учители

Св. Кирил и Методиј –24 мај – Ден на македонските и сесловенските просветители и учителиДенот на сесловенските просветители и учители или Денот на светите солунски браќа Св. Кирил и Методиј е државен македонски празник кој […]

Macedonia History

Алберт Сониксен американски новинар за македонската борба за слобода

Алберт Сониксен (5 мај 1878, Сан Франциско, САД – 15 август 1931, Вилимантик, САД) американски новинар, заинтересиран за македонската борба за слобода. На 21 години, во 1899 година, заминал како учесник во американска експедиција за […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ – “Македонски Национализам”

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ, “Македонски Национализам”, Мир, 12 Март, 1925. “Нека ми биде простено, но јас како Македонец, на прво место ги поставам интересите на мојата татковина Македонија и на моите сонародници и само после […]

Macedonia History

Стерјо Спасе

Стерјо Спасе писател и критичар од македонско потекло, автор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Неговите дела се […]

Macedonia History

Јане Сандански

Јане Сандански е роден на 18 мај 1872 година во селото Влахи, Пиринска Македонија. Потекнува од земјоделско семејство. Татко му Иван, во 1878 година учествувал во Кресненското востание како знаменосец (барјактар), односно заменик на главниот […]

Macedonia History

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори, кои секојдневно посегнуваат да му ја украдат и фалсификуваат историјата и сакаат да му го пресечат стариот корен како еден од најстарите балкански народи, и кога фалсификување и […]

Macedonia History

Историја на хеленистичкиот свет

Фанула Папазоглу: „Историја на хеленистичкиот свет“ Многу солидно, објективно објаснение за поимот „хеленизам“, којшто патем, е конструиран во 19. век, а не во антиката. Историчарката вели дека „хеленизам“ или „хеленистички свет“ нема тесно-етничко значење, туку […]

Macedonia History

Саша Узунов: Поделени и прераспределени тие остануваат Македонци

„Овие Македонци, една од издржливите раси што живеaт, беа најгласни во протестите против капитулацијата кон [Хитлерова]Германија. „Повеќе од 100 години тие ги издржаа напорите на четири нации (Турција, Грција, Бугарија и Југославија) да ги асимилираат. […]

Macedonia History

ПЕРЕ ТОШЕВ

На 4 маj 1912 година на патот за Прилеп во Дреновската клисура од турска заседа е убиен Пере Тошев Петар Наумов Тошев (1865 – 4 мај 1912) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно […]

Macedonia History

117 години од херојската смрт на Гоце Делчев

Револуционерот Гоце Делчев на денешен ден во 1903 бил убиен од турската војска во селото Баница, на пат кон Сер. Визионерот кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар […]

Macedonia History

ГЕМИЏИИТЕ (СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ)

По Берлинскиот конгрес во јуни 1878 година на Бугарија ѝ било признато правото да постои како независно кнежество. Северна Тракија добила независност под името Источна Румелија која 1885 година била приклучена кон Бугарија, а Македонија […]

Macedonia History

Никола Карев: 115 години од херојското загинување

Карев, кој е роден во Крушево во 1877 година загина на 27 април 1905 година во месноста Свиланово, во близина на кочанското село Рајчани. По неуспешните обиди легално да се врати во Македонија, пролетта 1905 […]

Macedonia History

Христо Узунов: 115 години од херојското загинување

На 24 април 1905 година, од Крушево заминал за кичевско, придружуван од страна на 14 соработници и револуционери, добро вооружени четници и двајца војводи, Ванчо Србаков и Пецето сѐ со цел да го исполнат решението […]

Macedonia History

Сирма Војвода, македонски симбол за жена борец

Таа е македонски симбол за жена-борец, предводничка на ајдуци и војвода на дружината. Таа е опеана во македонските народни песни. Умрела во Прилеп, во 1858 година. Сирма Стрезова Крстева била ќерка на Анѓа и Петре […]

Macedonia History

THE TURBULENT BALKANS

When the Macedonian Committee announced last winter that an uprising would take place in Macedonia in the spring the diplomatists of Europe hastened to arrange means fur preventing the outbreak. Their efforts were crowned with […]

Macedonia History

History banned for ordinary mortals!

Tihomir Karanfilov Official history has not yet corrected the major mistakes and claims that the Slavs came to the Balkans in the 5th, 6th and 7th centuries. Some key parts of world history need to […]