Macedonia History

Диме Ратајкоски: „Гоце Делчев и припаѓа единствено на Македонија“ – Лика Чопова Јурукова

„Македонија на Македонците“ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) […]

News Social

Јане Ченто: Каква е правдата или неправдата?

На Фејсбук страната “Слобода на Јане Ченто” се коментираше одлуката на Апелација за укинување на куќниот притвор на Рашковски. Ова е текстот од објавата на Фејсбук: “Каква е правдата или поточно неправдата може да видите […]

Macedonia News

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МАТИЦА НА ИСЕЛЕНИЦИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА- 4ФЕВРУАРИ ВО 10 ЧАСОТ ВО ЦРКВАТА “СВЕТИ СПАС“ СЕ ОДБЕЛЕЖУВААТ 150 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

4 ФЕВРУАРИ ВО 10 ЧАСОТ ВО ЦРКВАТА “СВЕТИ СПАС“ СЕ ОДБЕЛЕЖУВААТ 150 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛИКАНОТ НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ! 3 февруари 2022 година, Скопје, Македонија – Македонија на 4 февруари 2022 […]

Macedonia News

Правото да се чествува Гоце Делчев им припаѓа само на Македонците – отворено писмо од група интелектуалци

„Во повеќе наврати преку медиумите го искажавме нашиот став околу Преспанскиот договор и Договорот за добрососедство и пријателство со Бугарија, кои се асиметрични и на штета на македонскиот национален идентитет. И покрај укажувањата, политичките гарнитури […]

Macedonia History

ЗОШТО БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ МОЛЧАТ ЗА ДРАГАНОВ И ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК???

Со Бугарија може да се слави заедно само една ЛИЧНОСТ! КОЈ Е ПЕТАР ДРАГАНОВ? ЗОШТО БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ МОЛЧАТ ЗА ДРАГАНОВ И ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК??? Петар Драганов – по националност Бугарин, е роден на 1 […]

Macedonia News Messages

ФЕВРУРАРСКИ ПОХОД

Пишува Наташа Котлар ФЕВРУРАРСКИ ПОХОД Чудни работи ли работи, политички групирања, обвинувања, „бомби“ од политичари за политичари, политичко влијание врз судството и уценување, обвинувања или истакнувања заради топорење пред јавноста, небаре ова треба да ни […]

Macedonia World

ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН: БУГАРСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ РАДЕВ ПОВТОРНО ЛАЖЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА!

Изјавата на Радев е лага и клевета и како таква е срамна за сите, а особено за претседателот бидејќи срамот паѓа на сите граѓани, се вели во реакцијата на ОМО “Илинден”-Пирин. „Нашата партија никогаш не […]

Macedonia History

СРПСКИ ВЕСНИК ВО 1918 ГОДИНА ЈА ПОТВРДУВА САМОБИТНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ!

СРПСКИ ВЕСНИК ВО 1918 ГОДИНА ЈА ПОТВРДУВА САМОБИТНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ! Весникoт „Србобран” во репортажа од декември 1918 година пренесува разговор со тројца заробени Македонци за време на Првата светска војна. Репортажата е направена 5 години […]

Macedonia Columns

АЛДО КЛИМАН: КУТРО „ТАЧЕ“

Лажниот „премиер“ на лажната „влада“, анационалниот микроорганизам, кутро „Таче“, свечено изјави дека решил енергично да го порази национализмот, и тоа преку борба против непријателската „националистичка пропаганда“. И тоа ќе го сторел заедно со бугарскиот премиер […]

Macedonia Columns

ТОДОР ПЕТРОВ: Кај нас велат, ова го има само во Бардовци, веројатно си играле отворено општество па побегнале во Владата и Собранието!

Пишува Тодор ПЕТРОВ “Јас сум Македонец“ за Софија е говор на омраза! “Македонците се Бугари“ за Бугарија е демократија, европска вредност која треба да се почитува! Кај нас велат, ова го има само во Бардовци, […]