News Social

Јане Ченто: Каква е правдата или неправдата?

На Фејсбук страната “Слобода на Јане Ченто” се коментираше одлуката на Апелација за укинување на куќниот притвор на Рашковски. Ова е текстот од објавата на Фејсбук: “Каква е правдата или поточно неправдата може да видите […]

News Social

ДОСТА БЕА ПРЕГОВОРИ СО КОИ СЕ РАЗНЕБИТУВА ДРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

Пишува Виолета Ачкоска Се наоѓаме некаде кон крајот на приказната која ни ја режираа надворешни фактори, а марионетите се домашни. Хистерични соседи кои живеат во „романтичен“ големодржавен сон од 19 век и сервилни домашни актери […]

News Social

Гоце Панговски: ИМААТ ЛИ СРАМ ВО БУГАРИЈА, КОГА ВЕЛАТ НЕ ПОСТОЕЛЕ МАКЕДОНЦИ ПРЕД 1944 ГОДИНА?

Пишува Гоце ПАНГОВСКИ Кога од официјална Бугарија, од страна на сите нејзини претседатели, премиери, министри, функционери од било кој ранг, од нивните академици, професори и од сите бугарски државни институции и медиуми постојано и ревносно […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Што би значело евентуалното вклучување на Бугарите во преамбулата на Уставот на МКД?

Која е длабоката политичка „игранка“ што бугарските власти ја играат со идејата за вклучување на Бугарите во Преамбулата на Уставот на Македонија? Навидум бениген чин, но во основа мошне суштински и поразителен потег за нашата […]

News Social

Професор Љубомир Цуцуловски: Јас сум народ – толпа – свет – маса

НЕ ЗАБОРАВАЈ. Повеќепати (во пишана или усна форма) сум го кажал своето мислење за двата последователни чина од 27 април 2017 година, после кои едни, непочитувајќи ја легислативата, станаа власт, додека другите (од претходните) беа […]

News Social

Седо Перо: Вечна ти слава војводо! А нас, вечен да ни е срамот

– Cе чувствувам повеќе син на втората моја мајка – МАКЕДОНИЈА, отколку на тебе, која си ме родила. ( Напиша Христо Узунов во писмото до својата мајка) А, ние дозволивме да и го забранат името […]

Macedonia News Messages

Алдо Климан: Зборот УСТАВОБРАНИТЕЛИ

Зборот УСТАВОБРАНИТЕЛИ Речник на македонските табу-теми УСТАВОБРАНИТЕЛИ УСТАВОБРАНИТЕЛИ е Најстрашниот, Најзастрашувачкиот поим и Ноќна мора за ушите на бедната велепредавничка, големоалбанска и криминална братија на националниот злосторник Зоран Заев, и на неговите лигави политички кадии […]

Macedonia News Messages

Патувај со ангелите ВЕРИЦА БЕЛЧОВСКА

Верица е девојката која денеска ги донираше своите органи откако несовесен возач ја удрил со кола и истиот избегал од местото на настанот. Верица поклон до земја. Ти имаш само дата на рагање, твоето срце […]

News Social

Се јави и Кица Колбе

На сите северни крлежи, од најмало до најголемо, од Бунтур до Заев, бугарската епизода им дојде како невидена шанса да почнат да глумат хуманост, чесност, принципиелност и национална свест. Се јави и Кица Колбе. Нејзината […]

News Social

ПРОФ. Д-Р КАЛОЃЕРА: Борбата мора да продолжи се до конечна победа! Господа Македонци, вистината е на ваша страна

После долго време, секоја чест на исклучоци, гледам дека македонски научни институции како институтот за македонски јазик, институтот за македонска книжевност, институтот за македонска историја и дури и мојата драга академија (на која сум член, […]

News Social

Нико Беќаровски: “Нa кoj jaзик e нaпишaн АБЕЦЕДАРОТ?”

УШТЕ НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ЦЕНЕТАТА г-ѓа МИНИСТЕРКА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА на кои јас немам логичен одговор. На долниве слики е прикажан АБЕЦЕДАРОТ кој е издаден 1925 година во Атина. За да може да учат децата во […]

News Social

НАТО донираше 60 респиратори

„НАТО донираше 60 респиратори. Шеќеринска потенцираше дека уште еднаш се покажале бенефитите од членството во НАТО.“ Радо, респираторите коштаат десетина илјади евра. Ти секоја година 200 милиони € треба да плаќаш од буџет на америчка […]

News Social

Француска карикатура од 1912

Француски весник од 1912 година, карикатура кој ја преставува европската елита која стои над убиената Македонија, расправајќи се кој ќе и одземе поголем плен на нејзината земја. Ние сме скоро тој период сега. French newspaper […]

News Social

Петре М. Андреевски: Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни

„Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни. Историјата е еден отворен процес кој постојано се допишува. Ние, Македонците таа историја сакаме да ја пишуваме само со своето македонско писмо и […]

News Social

Петре М. Андреевски: Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник

Петре М. Андреевски „Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со херои. Така кажуваат и народните песни. Најубавите деца […]

News Social

Цветови

Цветови – Славко Јаневски посветена на стреланите децата од Ваташа од Бугарскиот Гнасен Фашистички Окупатор ЦВЕТОВИ – СЛАВКО ЈАНЕВСКИ В Тиквешко негде, в некое село,кај в слана тивко венеше цвете,– убија дете.Последна солза од око капна…кога […]

News Social

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ Старословенскиот јазик е првиот писмен литературен јазик за сите Словени на кој солуњаните Кирил и Методиј ги превеле од […]

News Social

Војводи Тетово: Не постои срп со кој може да се исече пирејот кој расте во нашите срца !

СООПШТЕНИЕ Ги демантираме сите клевети и невистини кажани од страна на одредени политички субјекти и медиуми, дека на 04.05.2020 год. на скопското Кале сме биле испратени под директива на некоја политичка партија. Ние како и […]

News Social

Гоце Панговски: За бугарското негирање и посегање по македонскиот јазик

Извор: Гоце Панговски Денеска ви спремив еден специјален поздрав за тие што сте изненадени и затечени од сегашново бугарско негирање и посегање по македонскиот јазик. Ако си мислевте дека тоа е од сега, или дека […]

Macedonia News

НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“

Извор Македонски Бранители НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) …откако со транспортер влегле во кумановското село Ваксинце, во заседа загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“: – ДИМИТАР ДВОЈАКОВСКИ (†29) од Нова Горица, Словенија. Роден во Словенија, но […]

News Social

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија дечки, сакаат докази: број 9 „Зошто Никола Киров Мајски Крушевскиот манифест не го пиша на Бугарски туку на крушевски дијалект и Вас ве нема?: „бајрако […]

News Social

Љубомир Цуцуловски: ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА. Да претпоставиме дека некоја земја членка на ЕУ, сеедно од кои причини, како неопходен услов за почеток на разговорите, односно за влез на Република Македонија во ЕУ постави само […]

News Social

Љубомир Цуцуловски: ЗА КУЧИЊАТА И…

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski Ова го пишувам како пензионер, без никаков пардон кон никој. Речиси не постои медиум во Државата, ако ова e држава, во кој не се нагласува дека пензионерите создавале неред и турканици […]

News Social

GOCE MARKOV: FOR MACEDONIA AND THE MACEDONIANS

The self-consciousness of this suffering People is a phoneme that has existed for centuries. It also had Turkish, Serbian and Bulgarian, German, Greek and all influence and reprisals… but it persisted. Always internally oppressed by their closest, […]