News Social

Петре М. Андреевски: Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни

„Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни. Историјата е еден отворен процес кој постојано се допишува. Ние, Македонците таа историја сакаме да ја пишуваме само со своето македонско писмо и […]

Macedonia News

Млади за Македонија: DON’T YOU NORTH ME, I AM MACEDONIAN!

DON’T YOU NORTH ME, I AM MACEDONIAN! – бараме прифаќање на македонската платформа! Во пресрет на парламентаррните избори, ние ја започнуваме кампањата „Don’t you north me, I am Macedonian“, со која ќе вршиме притисок за […]

Macedonia History

ДАРДАН ВЕНЕТСКИ: АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ?

АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ? Веднаш да расчистиме, и да сакал неможел да биде Грк, затоа што Грција и Грци постојат од 1830 год. Еден период навистина престојувал во Атина, но тој не бил ниту атињанин. […]

Macedonia News

БИЛ НИКОЛОВ: НЕ ПОПУШТАЈТЕ! НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА!

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за човекови права (ММДЧП) и бескомпромисен борец за зачувување на македонскиот идентитет и интегритет, Бил Николов во својот најнов твит потсети дека со неуставната промена на нашето име не се […]

Macedonia History

Стеван Наумов – Стив

Стеван Наумов – Стив Стеван Наумов – Стив (27 октомври 1920, Битола – 12 септември 1942, Болно, Преспанско) македонски партизан, учесник во НОВ, народен херој. Стив Наумов потекнува од печалбарско семејство од с. Битуша, Леринско, […]

News Social

Петре М. Андреевски: Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник

Петре М. Андреевски „Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со херои. Така кажуваат и народните песни. Најубавите деца […]

Macedonia World

Тодор Петров: АЛХЕМИЈА ЏАМБАСКИ ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА…

Пишува Тодор Петров АЛХЕМИЈА: ЏАМБАСКИ ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА… Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски од ВМРО-БНД на вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов, во видеоконференцијата на неговиот Фејсбук-профил на тема “Геополитика и транспортни коридори на […]

Macedonia News

Бобан Нонковиќ: САКАШ ЛИ ОВА ДА БИДАТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ВО САМОСТОЈНА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА?

Извор: Бобан Нонковиќ Една мала држава како Македонија, но и воопшто било-каква самостојна држава, може да продолжи да живее и без име, па ако сакате и без историја и потиснат национален идентитет, но без пари, […]

Macedonia History

Тиквешкото востание (1913)

Тиквешкото востание (1913)–15 Јуни 1913 година започнува првиот бунт против српската власт, кој започнува во Тиквешко и е познато како Тиквешко востание.Востанието започнува како резултат на обидите на српските власти присилно да го србизират локалното […]

Macedonia History

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа: Стрелањето на 12 младинци од страна на Гнасниот Бугарскиот Фашистички Окупатор Масакр во Ваташа e крвав настан кој се случил на 16 јуни 1943 година кога биле […]

News Social

Цветови

Цветови – Славко Јаневски посветена на стреланите децата од Ваташа од Бугарскиот Гнасен Фашистички Окупатор ЦВЕТОВИ – СЛАВКО ЈАНЕВСКИ В Тиквешко негде, в некое село,кај в слана тивко венеше цвете,– убија дете.Последна солза од око капна…кога […]

Macedonia History

ВАТАШКИ МАСАКР

ВАТАШКИ МАСАКР (16. Ⅵ 1943) – стрелање на дванаесет ваташки младинци од бугарската фашистичка војска и полиција. Поради формирањето (Вишешница, 14. Ⅴ 1943) и дејноста на Тиквешкиот партизански одред „Добри Даскалов”, во Кавадарци и с. Ваташа пристигнал бугарскиот областен […]

Macedonia World

Aлександар Митовски: “Сшти народ” со овие ниту сме биле, ниту можеме да бидеме

“Сшти народ” со овие ниту сме биле, ниту можеме да бидеме. Македонскиот народ отсекогаш бил против фашизмот и репресијата. Македонскиот народ е народ кој почитува, учи и сака различности. Ние никогаш не сме биле, ниту […]

Macedonia History

Кочо Рацин за македонската национална посебност

Кочо Рацин за македонската национална посебност Нашите македонски национални дејци, борејќи се за правата на македонскиот народ, а имајќи ја на располагање само можноста за тактизирање, неретко прифаќале сè и сешто, макар и привидно. Но, […]

Macedonia World

Германски магазинот Шпигел: Спорот со името Македонија “Она што Грција го прави е апсурдно”

Штефан Требст, професор по историја на културата на источна Европа при Универзитетот во Лајпциг и еден од водечките германски експерти за Македонија, во интервју за магазинот „Шпигел“ го оценува како апсурдно однесувањето на Грција. Целост […]

Macedonia News

ВИЕ СИГУРНО НЕ БИ СЕ ОТКАЖАЛЕ ОД ВАШАТА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ – ЗОШТО МОРА МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ?

ВИЕ СИГУРНО НЕ БИ СЕ ОТКАЖАЛЕ ОД ВАШАТА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ. ЗОШТО МОРА МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ? Ниту еден политичар, дипломат, бирократ или новинар на кои сум им го поставил ова прашање не ми го одговорил. […]

Macedonia News

ЦЕЛАТА БУГАРСКА ИСТОРИЈА Е ГРАДЕНА ВРЗ ФАЛСИФИКАТИ И КРАЖБИ ОД БОГАТАТА МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА

ЦЕЛАТА БУГАРСКА ИСТОРИЈА Е ГРАДЕНА ВРЗ ФАЛСИФИКАТИ И КРАЖБИ ОД БОГАТАТА МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА Во времето на Македонскиот цар Самоил не постоела држава под името „Бугарија“. Таа, тогаш мала државичка, го носела името „Паристрија“ и […]

Macedonia History

Македонија на Македонците

Македонија на Македонците е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против Отоманското Царство за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од […]

Macedonia News

ДУХОВДЕН

ДУХОВДЕН (Дуовден, Света Троица, Педесетница) – еден од најголемите христијански православни празници. Спаѓа во 12-те големи празници што ги празнува нашата црква. Наречен е и Педесетница, бидејќи секогаш е педесет дена по Велигден, а и […]

Macedonia News

Задушница

Задушница (Мртва сабота, Мртвен, Мртвени дни) — деновите во кои според народните верувања душите на покојните претци и блиски доаѓаат од оној свет кај своите блиски барајќи од нив храна, пијалак, затоплување, чистење (капење) итн. Се […]

Macedonia World

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: ЗАБРАНА ЗА СОРОС ВО МАКЕДОНИЈА!

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЗАБРАНА ЗА СОРОС ВО МАКЕДОНИЈА! 5 јуни 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повторно бара Владата да ја забрани Сорос Фондацијата и да ги блокира нејзините сметки во Македонија, […]

Macedonia Places

Чудата на нашиот старец Свети Јоаким

Чудата на нашиот старец Свети Јоаким ✝️🙏🇲🇰 Манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ бил ставен под заштита на султанот Абдул Хамид во 1884 година❗️❗️❗️ 🔴 Овде постои ретко уникатно исламско обележје со кое Цариград го штител ова […]