ИГРИТЕ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И СВЕТИТЕ СОЛУНСКИ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ МАКЕДОНЦИТЕ!

Игрите со Македонскиот Јазик и Светите Солунски Браќа Кирил и Методиј Македонците

Извор: Дардан Венетски

НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ПРОФ. СИМОНА ГРУЕВСКА МАЏОВСКА. Ја слушам професоркава од Институтот за Мк. јазик на ТВ Алфа и неможам да се начудам. Вели:,,Никој кај нас не тврди дека Кирил и Методиј се Македонци,но го знаеле јазикот на Македонците“. Боже сачувај. Просто незнам што се работи по институтиве. Затоа јавно ја прашувам:

1.Во Солун Грците за прв пат влегле во 1912 год, а Бугарите и Србите никогаш.

2.Бугарскиот јазик бил турко-монголски,а ,, Грчкиот“ е Данајски, кои не знаеле словенски.

3.Светите браќа се солунчани. Солун се до 1912 год е Македонски град, а еве што вели Ј.Каменијат 904 ГОД во ,,Од заземањето на градот Солун“,за овој град:-,, Пријателу, татковина ни е Солун. Тоа е првиот и најголемиот град на Македонците“.

Г-ѓо Маџовска, доста со понизност, коленичење и калкулантство. Воздигнете се и кажете ја вистината.? – ШТО МОЖЕЛЕ ДА БИДАТ СВЕТИТЕ БРАЌА, АКО НЕ МАКЕДОНЦИ? Тоа го должите на македонскиот народ, затоа што поради сервилноста и понизност не газат.

НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ПРОФ. СИМОНА ГРУЕВСКА МАЏОВСКА. Ја слушам професоркава од Институтот за…

Gepostet von Dardan Venetski am Sonntag, 24. Mai 2020

Срамно! ! МАНУ, ИНИ И ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, Светите браќа Кирил и Методиј, ги претставија како сесловенски просветители, творци на словенската писменост. Кутрите, не најдоа за сходно ниту да спомнат дека се македонци. За соседиве тие се Грци, Бугари и Срби, со грчки, бугарски или српски јазик.

Само за нас се безимени Словени, иако се до 19 век сите словенски јазици се водат во група Македонски јазик(Киндер/ Хилгеман и Вебстер енциклопедија). Затоа не гази и понижува кој ке стигне. Замислете и покрај се тие се нарекуваат научници,. Затоа по смената на власта, сите овие институции укинување и со неколку чесни и достоинствени исклучоци, сите надвор. Инаку ни нема спас.

Срамно! ! МАНУ, ИНИ И ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, Светите браќа…

Gepostet von Dardan Venetski am Sonntag, 24. Mai 2020