Петре М. Андреевски: Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник

Петре М. Андреевски

„Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со херои.

Така кажуваат и народните песни. Најубавите деца сами си ги јадеме или ги подметнуваме во туѓа служба, како кукавицата своите јајца во туѓите гнезда. Некој војвода има речено: за да станеш предавник, доволно е да си Македонец.

Ништо не ти треба друго и ништо повеќе. Господ да ни е на помош, би рекол, зашто и нашиот господ е шпион…“
(„Небеска Тимјановна“, 1988 г.)

„Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со…

Gepostet von Петре М. Андреевски am Mittwoch, 24. Januar 2018