Атанас Кирјаков: И ЧИЧКО АТАНАС ИМА НЕШТО ДА ВИ ПОРАЧА

Атанас кирјаков

ОМО „Илинден“ е наследник и на борците на национално ослободителното движење во Пиринска Македонија за нејзина независност. ОМО „Илинден“ е наследник и наследник на вековните националноослободителни борби за независна македонска држава.

По поделбата на Македонија во 1912 година До 1944 година. Македонските борци, следбеници на Даме Груев, Гоце Делчев, Јане Сандански и други ја продолжуваат својата Борба за независна Македонска држава. Македонија продолжува да биде облеана во крв.

Насилниците на Фердинанд, Борис III, Александар Цанков, Тодор Александров, Ванче Михаилов (Главорезо) итн.. Долго го запреа развојот на националниот идентитет на Македонецот во Пиринска Македонија. Ширејќи страв и терор кај населението. Борбите за национална независност не стивнуваат во периодот 1948 – 1989 година. Кога тоталитарниот режим на Комунистичката партија на Тодор Живков доследно и наменски ги уништија Македонците и ја потиснаа секоја мисла за независност.

Одземено е човековото право на самоопределување на Македонците. Десетици и стотици најсветли и најдостојни борци за Македонија загинаа во логорите и затворите колапс на комунистичкиот систем во Бугарија во 1989 година во Пиринска Македонија се обнови борбата на населението за национално ослободување, но паралелно со ова движење во Бугарија оживеа неонационализам и неофашизам насочен против ослободителното движење во Македонија.

Како резултат на оваа политика на бугарската држава во периодот по 1990 година. членовите на УМО „Илинден“ се подложени на најбрутално насилство: тепање со тешка телесна повреда, уапсени, затворени, убиени, прогонувани, отпуштени, заканувани, забранети за јавни настапи, радио и телевизија, мирни и културни настани.

1. ОМО „Илинден“ се бори за доделување граѓански и национални права на Македонците, во согласност со Повелбата за човекови права и меѓународните договори на Хелсинки и Виена и сите последователни форуми.

2. ОМО „Илинден“ ја согледува странската пропаганда во Македонија како дело од криминална природа, бидејќи смета дека всушност е некомпатибилно со меѓународните договори, криминалистичка асимилациска политика кај населението и создава тензии по етничка основа.

ОМО “Илинден“ остро ја осудува оваа активност и ќе ги бара сите законски форми за нејзина осуда и прекинување.

3. ОМО “Илинден“, ги штити сите национални, политички, социјални и економски права на населението во Пиринска Македонија.

Атанас Кирјаков

Благоевград

Пиринска Македонија