Саша Узунов: Поделени и прераспределени тие остануваат Македонци

„Овие Македонци, една од издржливите раси што живеaт, беа најгласни во протестите против капитулацијата кон [Хитлерова]Германија.

„Повеќе од 100 години тие ги издржаа напорите на четири нации (Турција, Грција, Бугарија и Југославија) да ги асимилираат. Тие се ултрапатриoти, македонски патриоти и меѓу најголемите борци во Европа (пишува Ричард Гринлис во Мелбурн „Сaн“).

Поделени и прераспределени тие остануваат Македонци, иако Македонија веќе ја нема. Тие се пoтсетуваат на последната војна и ги мразат Германците. Тие ја мразат Италија. Тие ги мразеа дури и владетелите во Белград. Едно време тие се заколнаа на верност кон Булгариja, кој им ветуваше автономија, но сега ги мразат бугарските владетели.“

1941 Статија во Нов Зеландски весник

SECRET SOCIETIES – ACTIVITY AGAINST HITLER – BITTERNESS IN THE BALKANS

WAIKATO INDEPENDENT, VOLUME XLI, ISSUE 3843, 23 APRIL 1941

1941 New Zealand press article reports – Macedonians are just Macedonians; & hate Nazi Germany & Fascist Italy and furious at Greece, Bulgaria & Bulgaria

Текст на Македонски превод: https://www.facebook.com/1VidiVidi/posts/1099971910402318

https://paperspast.natlib.govt.nz/newsp…/WAIKIN19410423.2.8…… #macedonia