ТОТАЛИТАРИЗМОТ НА БУГАРИЈА, ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕУ

Во реалноста, човековите права, а особено малцинските права, се потиснати на дното на листата на приоритети на европската интеграција. Дозволете ми да го илустрирам ова со една тажна но вистинска приказна. Пред осум децении, исплашена дека ќе загуби дел од својата територија, комунистичка Бугарија реши дека единствениот пат за неа е да ги асимилира своите малцинства во една „обединета, социјалистичка, бугарска нација“.

Ова беше направено преку таканаречениот „процес на обнова“, чија цел во разни период беа сите малцинства кои традиционално живеат во Бугарија – Турците, ромите, Помаците, Македонците и другите…-

Доктор Стојко Стојков, ко-претседател, ОМО „Илинден“ ПИРИН

Извор: Macedonian Human Rights Movement International

Во реалноста, човековите права, а особено малцинските права, се потиснати на дното на листата на приоритети на…

Gepostet von Macedonian Human Rights Movement International am Donnerstag, 1. April 2021