Macedonia World

На денешен ден пред две години

На денешен ден пред две години започна најголемото и најсрамното судење во поновата македонска историја.Судење во кое уште пред да седнат обвинетите на клупа беа осудени со ОДНАПРЕД донесена пресуда. Вакво монструозно сценарио со однапред […]

Macedonia News

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА И ЈУСТИНИЈАНА ПРВА

12 август 2020 година, Скопје, Македонија – На денешен ден, пред 30 години, на 12 август 1990 година, во Скопје е осветен големиот македонски соборен храм “Свети Климент Охридски“. Тој августовски ден реки народ од […]

Macedonia News

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: СЕМАКЕДОНСКА ИЛИНДЕНСКА ЧЕСТИТКА!

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СЕМАКЕДОНСКА ИЛИНДЕНСКА ЧЕСТИТКА! 2 август 2020 година, Крушево, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) по повод трите илиндена – Херонеја (338 г.п.н.е.), Крушево (1903 година) и Свети Отец Прохор Пчињски (1944 година) […]

Macedonia News

Ѓорге Иванов: Република Македонија му припаѓа на народот кој ја создал

Републиката е на народот, бидејќи од него извира сувереноста и во него се слева сувереноста.Република Македонија не е приватна сопственост та некој да тргува со неа, со нејзините атрибути и вредности.Република Македонија не е личен […]

Macedonia News

ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903)

ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903) ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903) – востание на Македонскиот Народ против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација (ТМОРО), одржан во Солун (2/15. – 4/17. Ⅰ 1896), донел одлука (16. Ⅰ 1903) напролет да се крене […]