Macedonia History

Цитати од и за Македонскиот Револуционер Гоце Делчев

„Ослободувањето на Македонија се крие во внатрешното востание. Кој мисли инаку да се ослободи Македонија, тој се лаже и себеси и другите.“ / „Освобождението на Македония лежи в вътрешното въстание. Който мисли другояче да се […]

Macedonia News

Македонците во Германија излегуваат на протест

Македонската заедница во Германија во сабота на 12.12.2020 година во 12.00 часот во Дизелдорф ќе организираат протест. НЕ! НА ЕТНОЦИДОТ НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ И ЈАЗИКОТ Е МАКЕДОНСКИ ДОСТА Е! Ден: 12.12.2020 Време: 12 часот Место: […]

Macedonia News Messages

Светскиот Македонски Конгрес (СМК): ЧОВЕК КОЈ СМЕТА ДЕКА ДО 1944 МАКЕДОНЦИТЕ БИЛЕ БУГАРИ, НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ МАКЕДОНСКИ ПРЕТСТАВНИК ВО ОДНОСИТЕ СО БУГАРИЈА ЗА РЕШАВАЊЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ПРАШАЊА СО СОФИЈА!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) 2 декември 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ја смета за неприфатлива владината одлука од 1 декември 2020 година. За именување на поранешниот премиер Владо Бучковски за специјален […]

News Social

ПРОФ. Д-Р КАЛОЃЕРА: Борбата мора да продолжи се до конечна победа! Господа Македонци, вистината е на ваша страна

После долго време, секоја чест на исклучоци, гледам дека македонски научни институции како институтот за македонски јазик, институтот за македонска книжевност, институтот за македонска историја и дури и мојата драга академија (на која сум член, […]

Macedonia World

СИТЕ МАКЕДОНЦИ ЕДЕН ЗА ДРУГ, ЗА АМАНЕТОТ МАКЕДОНСКИ!

Македонците и Македонија се под страшна агресија по сите основи и од сите страни… од странски мешетари, и домашни (нео)врховисти и колаборационисти. И нема алтернатива: Мораме да се обединиме, во одбрана на името на државата […]

Macedonia News

МАКЕДОНСКО МЕЃУНАРОДНО ДВИЖЕЊЕ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА (ММДЧП): МАКЕДОНИЈА Е ВО ОПАСНОСТ – КРАЈНО ВРЕМЕ Е ДА СИ ПОМОГНЕМЕ

Сите ние помагаме кога некој е во опасност. Сите помагаме кога некој е во неволја. Но што ако еден цел народ е во опасност? Другите заедници си помагаат бргу и без збор. Но дали Македонците […]

Macedonia World

Димитар Апасиев: Тогаш тоа е прогласување тотална ВОЈНА ПРОТИВ НАРОДОТ!

Ако е вистина дека Владата прифатила оти македонскиот јазик е заснован на западно-бугарскиот дијалект, тогаш тоа е прогласување тотална ВОЈНА ПРОТИВ НАРОДОТ! Со оглед на драматичноста и сериозноста на ситуацијава во која сме доведени како […]

Macedonia News

МАКЕДОНИЈА – ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ОБЕДИНУВАЊЕ

ДО ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ, ЃОРГЕ ИВАНОВ, СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ. ДО ЛИДЕРИТЕ НА СИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕЊА ВО МАКЕДОНИЈА КОИ УЧЕСТВУВААТ ВО ПОЛИТИЧКИОТ ЖИВОТ НА МАКЕДОНИЈА – ПАРЛАМЕНТАРНИ И НЕПАРЛАМЕНТАРНИ: ХРИСТИЈАН МИЦКОВСКИ, АФРИМ ГАШИ, ЗИЈАДИН СЕЛА, ДИМИТАР […]

Macedonia News

Др.Петар Поповски: „НЕ ДРЖЕШЕ РАЗДЕЛЕНИ СО БУГАРИЈА. ..?“

Срамота. Овој господин не знае зашто, всушност, Југославија, како што вели, „НЕ ДРЖЕШЕ РАЗДЕЛЕНИ СО БУГАРИЈА. ..?“ Па, еве да му кажеме за во иднина да не прави гафови, смешни за упатените. Југославија ја држеше […]

Macedonia World

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН: МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ЗГРОЗЕНИ ОД ИНТЕРВЈУТО НА ЗАЕВ ЗА БГНЕС!

25 ноември 2020 година, Скопје, Македонија – Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија – МАКЕДОН најостро го осудува скандалозното интервју на премиерот Зоран Заев за бугарската информативна агенција […]

Macedonia News

Димитар Апасиев: Корумпиран човек кој, ако не му се спротивставиме, ќе не направи народ без држава

Прочитајте го ова скандалозно интервју на еден ПЛИТОК И НЕОБРАЗОВАН ЧОВЕК. Човек без онтологија. Изгубен човек во простор-времето. Човек без никаков сенс за државничка политика. Корумпиран човек кој, ако не му се спротивставиме, ќе не […]

Macedonia History

На денешен ден е испечатена стихозбирката „Бели мугри“

На Денешен Ден 25 ноември 1939 е испечатена стихозбирката „Бели мугри“. Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 во Самобор близу Загреб. Таа е трета стихозбирка објавена на MAKЕДОНСКИ ЈАЗИК по […]

Macedonia News

Матицата на иселениците од Македонија Матица за Македонците и во светот!

22 ноември 2020 година, Скопје, Македонија – Матицата на иселениците од Македонија како Дом на Македонците од сите делови на Македонија во светот го отфрла обидот на Владата во Софија за промена на името на […]

Macedonia World

Протестот на Македонците во Швајцарија

Од денешниот протест на Македонците во Швајцарија Прекинување на сите преговори против македонскиот идентитет, јазик и имеИ покрај сите технички предизвици со кои се соочува организарењето на протести во актуелните познати здравствени услови, Македонците во […]

Macedonia News

Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Мирка Гинова“ Штип: „Детските раце творат за Македонија“

Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Мирка Гинова“ Штип објави меѓународен литературно-ликовен конкурс на тема „Детските раце творат за Македонија“ Почитувани Македонци насекаде низ светот, многу сме горди што имаме шанса да го […]

Macedonia History

На денешен ден е роден Никола Карев

Никола Јанакиев Карев (Крушево, 23.11.1877 – с. Рајчани, 1905) – претседател на Крушевската Република. Учител, социјалист и национален деец, ревулуционер и војвода. Завршува четврти клас во Битолската гимназија. На 16 години заминува на печалба во […]

Macedonia News

Протест на Македонците во Швајцарија

Прекинување на сите преговори против македонскиот идентитет, јазик и име, понижувањата, продавањето и негирањето на македонските национални атрибути и вредности, од страна на нашите соседи, продолжува и денес во 21 век. Македонците во борбата за […]

Macedonia News

Св.Архангел Михаил војводата на небесните војски

За многу години напомош да ни е празникот Свети Архангел Михаил. Да се помолиме да ја прочитаме молитвата на нашиот Св.Архангел Михаил водачот на небесните војски. Кој секогаш се јавувал на местата на кои се […]

Macedonia World

ВО ЦЕНТАР Македонскиот јазик е кодифициран од браќата Кирил и Методиј со преводот на библијата!

Писателот Ефтим Клетников од Македонскиот манифест вели дека кодификацијата на македонскиот јазик не е направена ниту од Блаже Конески, иако е Конески гениј кој се раѓа еднаш на сто години, ниту пак кодификацијата е направена […]

Macedonia World

Светски Македонски Конгрес: 116 години од раѓањето на Андреја Чипов

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС 116 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА АНДРЕЈ ЧИПОВ, МАКЕДОНЕЦОТ! 19 ноември 2020 година, Битола, Македонија – Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија – МАКЕДОН и Светски […]

Macedonia History

Андреја Чипов

Андреја Чипов е роден 1904 година во леринското село Пателе (денес Агиос Пантелејмонас), во Егејскиот дел на Македонија. Во текот на дваесеттите години на XX век. Пателе станува центар на Комунистичката партија на Грција (КПГ) […]

Macedonia World

Атанас Кирјаков: Во Пиринска Македонија, наместо господари, ние Македонците сме робови!

Атанас Кирјаков, Македонски Активист за положбата на Македонците во Пиринска Македонија. „Во Пиринска Македонија во земјата во која треба да бидеме господари, ние Македонците сме робови! Алтернативата на овој систем во Бугарија не е поинаква […]

News Social

Нико Беќаровски: “Нa кoj jaзик e нaпишaн АБЕЦЕДАРОТ?”

УШТЕ НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ЦЕНЕТАТА г-ѓа МИНИСТЕРКА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА на кои јас немам логичен одговор. На долниве слики е прикажан АБЕЦЕДАРОТ кој е издаден 1925 година во Атина. За да може да учат децата во […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков

На 18 ноември 1874 е роден Крсте Петков Мисирков во Постол, Егејска Македонија недалеку од античка Македонска престолнина Пела. Крсте Петков Мисирков македонски филолог,кодификатор на македонскиот литературен, јазик и правопис, славист, историчар, етнограф, аналитичар на национално-политичките проблеми, публицист, собирач и проучувач на македонското народно творештво. Најзначајното […]

Macedonia News

76 ГОДИШНИНА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА ЕГЕЈСКА МАКЕДОНСКА УДАРНА БРИГАДА ВО БИТОЛА

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН 17 ноември 2020 година, Битола, Македонија – По повод 76 годишнината од формирањето на Првата Егејска Македонска ударна бригада на […]

Macedonia History

Прва Егејска Македонска ударна бригада

Прва Егејска Македонска ударна бригада била формирана на 18 ноември 1944 година во селото Драгош, Битолско. Била формирана од дел од македонските воени единици што се одделиле од ЕЛАС и од дел од бригадата „Гоце Делчев“. Во нејзиниот состав влегле: Костурски, Лерински, Воденски и Придружен баталјон со тешкото вооружување. […]

Macedonia News

Македонците во светот ги прекинуваат врските со агенцијата за иселеништво

12 ноември 2020 година, Торонто, Канада – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) со индигнација го отфрла изборот на Слободан Близнаковски, член на ВМРО-Народна партија, за директор на Агенцијата за иселеништво. Со одлука донесена на 18-та седница […]

Macedonia World

Кажете му на Борисов, ние Македонците, Бугари не стануваме!

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЗОРАН ЗАЕВ И НИКОЛА ДИМИТРОВ КАЖЕТЕ МУ НА БОРИСОВ, НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ, БУГАРИ НЕ СТАНУВАМЕ! Пишува Елка ЈАЧЕВА УЛЧАР Да не доаѓаа вестите однадвор и да не беа електронските медиуми, особено оние во […]

Macedonia History

На 13 ноември 1944 година

На 13 ноември пред 74 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација. По неколкудневните тешки борби со припадниците на 22-та Гренадиска […]

Macedonia News

„Кога не оспоруваат: и име, и презиме, и нација, и ген… eве не во Европа!

„Кога не оспоруваат: и име, и презиме, и нација, и ген… eве не во Европа! Меѓу сите тие што ги описменивме. Ќе не дочекаат наредниот јуни, ќе ја поздрават нашата репрезентација. Ќе стојат мирно на […]

Macedonia World

Михаил Михајлов: Јас сум Македонец!

Јас сум Македонец! – Новинарот Михаил Михајлов со поддршка на македонците во Бугарија МИХАИЛ МИХАЈЛОВ, уредник на „Гласот на Стара Загора“: Почитувани гледачи, со својата Резолуција Европскиот парламент го потврди она што го зборувам неколку […]

Macedonia News

Љупчо Палевски: Ние, Македонскиот Народ

Вечерва сектата во МПЦ на тајна седница на синодот му ја скрои капата на Архиепископот Стефан по мерка на #НаумаРаспутинот Македонски. Веќе две години алармирам..вечерва завршувам со таа работа, без црква остнавте токму вечерва, тоа […]

News Social

НАТО донираше 60 респиратори

„НАТО донираше 60 респиратори. Шеќеринска потенцираше дека уште еднаш се покажале бенефитите од членството во НАТО.“ Радо, респираторите коштаат десетина илјади евра. Ти секоја година 200 милиони € треба да плаќаш од буџет на америчка […]

Macedonia World

Ганка Цветанова: Со зборовите на Мисирков (Видео)

Со зборовите на Мисирков, Ганка Цветанова ја повикува македонската интелигенција и академска заедница! Да се отфрлат сите барања и остапки кои се штета на Македонската Култура.

Macedonia History

Есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила

Сликата е од есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила на 17.10.1942 од страна на бугарскиот фашистички окупатор. Во средината на фотографијата доминираат три жени кои ги држат во рацете главите на своите […]

Macedonia News

ЗНАМЕ НА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СРБИЈА

ЗНАМЕ НА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СРБИЈА Е СЕМАКЕДОНСКОТО ШЕСНАЕСЕТ-ЗРАЧНО ЗЛАТНО-ЖОЛТО СОНЦЕ НА ЦРВЕНА ОСНОВА! 28 октомври 2020 година, Нови Сад, Србија – Македонското шеснаесет-зрачно златно жолто сонце на црвена основа е службено знаме на Македонците […]

Macedonia History

Невена Георгиева Дуња

Невена Георгиева Дуња родена на 25 мај 1925 година, убиена и заклана на 16 декември 1942 година. Загина во судир со бугарската полиција и пробугарските контрачетници, во атарот на нашето село Нежилово, при што и‘ […]

Macedonia History

Македонската револуционерна организација

Основањето на Македонската револуционерна организација На 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и […]

Macedonia History

Day of the Uprising of Macedonia

October 11 is Uprising Day in Macedonia. This day commemorates the uprising that launched on Oct. 11, 1941, against the occupation by Axis powers comprising the Germans, Italian and Bulgarian on Macedonian soil. Macedonia Uprising […]

Macedonia News

11 Октомври – Ден на востанието на Македонија

Прилепски партизански одред „Гоце Делчев“ — вториот партизански одред во Македонија, по Скопскиот. Основан е на 11 октомври 1941 година во месноста Црвени Стени кај Прилеп од 37-39 борци од Прилеп. На 11 октомври 16 борци од одредот, поделени во три групи, вршат напад во Прилеп. При […]

Macedonia World

„Скриеното богатство на Македонија – Убавина која не познава граници“

„Скриеното богатство на Македонија – Убавина која не познава граници“ Убавината на македонската традиционална облека и везови ќе биде претставена на изложба во Етнографскиот музеј во Дубровник, популарната житница Рупа, до 6 декември. Со оваа […]

Macedonia History

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците

Васил Иванов-Спомени за славното древно минато на Македонците Васил Иванов е роден 1890 година во селото Неред, Леринско, Беломорска Македонија. Македонски револуционер, учесник во Втората балканска војна, позната и како Меѓусојузничка војна, во четата на […]

Macedonia History

Аферата Мис Стон

АФЕРАТА МИС СТОН (1901– 1902) – афера што настанала со пленувањето на американската протестантска мисионерка мис Елен Стон и нејзината придружничка Катерина Цилка Стефанова од четите на ТМОРО (Јане Сандански, Христо Чернопеев и Крсто Асенов). […]

Macedonia History

Андон Ќосето

Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето или Касапот  Андон Лазов Јанев Ќосето, (1855 – 10 септември 1953) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век. Својата дејност ја започнал како терорист на Македонската револуционерна организација, а подоцна […]

Macedonia News

Македонското Сонце Мелбурн Австралија

Знамето со Македонското Сонце од Кутлеш моментално гордо се вее пред конзулатот во Мелбурн, Австралија! Македонија вечна!!!Macedonia timeless!!! 💗💗💗 Our Kutlesh Sun flag is currently in front of the Macedonian Consulate in Melbourne, Australia!

Macedonia World

МАКЕДОНЦИТЕ ЈА ВОЗОБНОВИЈА СУВЕРЕНОСТА НА МАКЕДОНИЈА, А ОТФРЛИЈА РЕДУЦИРАНА И АСИМЕТРИЧНА ФЕДЕРАЦИЈА!

МАКЕДОНЦИТЕ ЈА ВОЗОБНОВИЈА СУВЕРЕНОСТА НА МАКЕДОНИЈА, А ОТФРЛИЈА РЕДУЦИРАНА И АСИМЕТРИЧНА ФЕДЕРАЦИЈА! Пишува Тодор Петров Бидејќи повторувањето е мајка на знаењето, а импровизациите од интерпретации и кај политичарите отпосле и во медиумите се несоодветни, како […]

Macedonia News

Ден на независноста на Македонија

Ден на независноста на Македонија- државен празник кој се празнува во Македонија на 8 септември. Празникот популарно е наречен и 8-ми Септември. Празникот ја означува сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ. На гласањето, според официјалните податоци, од 1.495.626 гласачи излегле […]

News Social

Француска карикатура од 1912

Француски весник од 1912 година, карикатура кој ја преставува европската елита која стои над убиената Македонија, расправајќи се кој ќе и одземе поголем плен на нејзината земја. Ние сме скоро тој период сега. French newspaper […]

Macedonia World

На денешен ден пред две години

На денешен ден пред две години започна најголемото и најсрамното судење во поновата македонска историја.Судење во кое уште пред да седнат обвинетите на клупа беа осудени со ОДНАПРЕД донесена пресуда. Вакво монструозно сценарио со однапред […]

Macedonia News

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА И ЈУСТИНИЈАНА ПРВА

12 август 2020 година, Скопје, Македонија – На денешен ден, пред 30 години, на 12 август 1990 година, во Скопје е осветен големиот македонски соборен храм “Свети Климент Охридски“. Тој августовски ден реки народ од […]

Macedonia News

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: СЕМАКЕДОНСКА ИЛИНДЕНСКА ЧЕСТИТКА!

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СЕМАКЕДОНСКА ИЛИНДЕНСКА ЧЕСТИТКА! 2 август 2020 година, Крушево, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) по повод трите илиндена – Херонеја (338 г.п.н.е.), Крушево (1903 година) и Свети Отец Прохор Пчињски (1944 година) […]

Macedonia News

Ѓорге Иванов: Република Македонија му припаѓа на народот кој ја создал

Републиката е на народот, бидејќи од него извира сувереноста и во него се слева сувереноста.Република Македонија не е приватна сопственост та некој да тргува со неа, со нејзините атрибути и вредности.Република Македонија не е личен […]

Macedonia News

ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903)

ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903) ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ (1903) – востание на Македонскиот Народ против османлиската власт. Конгресот на Македонската револуционерна организација (ТМОРО), одржан во Солун (2/15. – 4/17. Ⅰ 1896), донел одлука (16. Ⅰ 1903) напролет да се крене […]

Macedonia History

Методија Андонов-Ченто

Методија Андонов – Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател на Президиумот на АСНОМ. Често, поради неговата функција на претседател на Президиумот на АСНОМ, Ченто се именува и како прв Претседател на Македонија. […]

Macedonia History

Александар Македонски

Александар ТРЕТИ  Македонски e роден во Пела, Македонија на 20/21 јули 356 п.н.е., a умрел во  Вавилон на 10 јуни 323 п.н.е. бил владетел на Македонија од династијата Аргеади и владеел од 336 п.н.е. до 323 п.н.е.. Тој […]

Macedonia News

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: ИЗБОРНА ИЗМАМА!

16 јули 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија одржани на 15 јули 2020 година ги оценува за изборна измама на слободно изразената волја […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Македонија…..

Македонија, Македонска нација, Македонски патриотизам, Македонска гордост, Македонска историја, Македонски јазик, Македонска држава, Македонска визија, Македонска акција, Македонско достоинство, Македонска судбина, Македонска убавина, Македонска инспирација, Македонска љубов! 👌👌 Извор: Тања Каракамишева

Macedonia History

Битка на Ножот

Битката на Ножот – најголемата и најкрвавата битка водена од Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на врвот Ножот, во близината на селото Ракле, Прилепско, а огласот и фотографиите се разнеле ширум […]

Macedonia World

Света Софија

ИЗВОР: СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЖАЛЕЊЕ ОД ПРЕНАМЕНАТА НА СВЕТА СОФИЈА ВО ИСТАНБУЛ ОД МУЗЕЈ ВО ЏАМИЈА И НАДЕЖ ЗА ВРАЌАЊЕ НА НЕЈЗИНИОТ СТАТУС ОД 1934 ГОДИНА! 10 јули 2020 година, Истанбул Турција – Почитувајќи го […]

Macedonia News

Петровден

ПЕТРОВДЕН – христијански православен празник во спомен на погубувањето на светите апостоли Петар и Павле (12. Ⅶ/29. Ⅵ). Тие се погубени во ист ден 61 г. и затоа на иконите и фреските се претставени заедно, […]

Macedonia News

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН НА 4 ЈУЛИ ВО 10 ЧАСОТ ПОМЕН ПРЕД СПОМЕНИКОТ НА ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ВО ПАРК ЖЕНА БОРЕЦ! 29 јуни 2020 година, […]

News Social

Петре М. Андреевски: Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни

„Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни. Историјата е еден отворен процес кој постојано се допишува. Ние, Македонците таа историја сакаме да ја пишуваме само со своето македонско писмо и […]

Macedonia News

Млади за Македонија: DON’T YOU NORTH ME, I AM MACEDONIAN!

DON’T YOU NORTH ME, I AM MACEDONIAN! – бараме прифаќање на македонската платформа! Во пресрет на парламентаррните избори, ние ја започнуваме кампањата „Don’t you north me, I am Macedonian“, со која ќе вршиме притисок за […]

Macedonia History

ДАРДАН ВЕНЕТСКИ: АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ?

АРИСТОТЕЛ ГРК или МАКЕДОНЕЦ? Веднаш да расчистиме, и да сакал неможел да биде Грк, затоа што Грција и Грци постојат од 1830 год. Еден период навистина престојувал во Атина, но тој не бил ниту атињанин. […]

Macedonia News

БИЛ НИКОЛОВ: НЕ ПОПУШТАЈТЕ! НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА!

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за човекови права (ММДЧП) и бескомпромисен борец за зачувување на македонскиот идентитет и интегритет, Бил Николов во својот најнов твит потсети дека со неуставната промена на нашето име не се […]

Macedonia History

Стеван Наумов – Стив

Стеван Наумов – Стив Стеван Наумов – Стив (27 октомври 1920, Битола – 12 септември 1942, Болно, Преспанско) македонски партизан, учесник во НОВ, народен херој. Стив Наумов потекнува од печалбарско семејство од с. Битуша, Леринско, […]

News Social

Петре М. Андреевски: Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник

Петре М. Андреевски „Ама секоја куќа има свој нужник, што се вели, и секој народ има свој предавник. Нашата историја е повеќе прочуена со предавници отколку со херои. Така кажуваат и народните песни. Најубавите деца […]

Macedonia World

Тодор Петров: АЛХЕМИЈА ЏАМБАСКИ ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА…

Пишува Тодор Петров АЛХЕМИЈА: ЏАМБАСКИ ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА… Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски од ВМРО-БНД на вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов, во видеоконференцијата на неговиот Фејсбук-профил на тема “Геополитика и транспортни коридори на […]

Macedonia News

Бобан Нонковиќ: САКАШ ЛИ ОВА ДА БИДАТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ВО САМОСТОЈНА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА?

Извор: Бобан Нонковиќ Една мала држава како Македонија, но и воопшто било-каква самостојна држава, може да продолжи да живее и без име, па ако сакате и без историја и потиснат национален идентитет, но без пари, […]

Macedonia History

Тиквешкото востание (1913)

Тиквешкото востание (1913)–15 Јуни 1913 година започнува првиот бунт против српската власт, кој започнува во Тиквешко и е познато како Тиквешко востание.Востанието започнува како резултат на обидите на српските власти присилно да го србизират локалното […]

Macedonia History

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа

НА ДЕНЕШЕН ДЕН е извршен масакрот во Ваташа: Стрелањето на 12 младинци од страна на Гнасниот Бугарскиот Фашистички Окупатор Масакр во Ваташа e крвав настан кој се случил на 16 јуни 1943 година кога биле […]

News Social

Цветови

Цветови – Славко Јаневски посветена на стреланите децата од Ваташа од Бугарскиот Гнасен Фашистички Окупатор ЦВЕТОВИ – СЛАВКО ЈАНЕВСКИ В Тиквешко негде, в некое село,кај в слана тивко венеше цвете,– убија дете.Последна солза од око капна…кога […]

Macedonia History

ВАТАШКИ МАСАКР

ВАТАШКИ МАСАКР (16. Ⅵ 1943) – стрелање на дванаесет ваташки младинци од бугарската фашистичка војска и полиција. Поради формирањето (Вишешница, 14. Ⅴ 1943) и дејноста на Тиквешкиот партизански одред „Добри Даскалов”, во Кавадарци и с. Ваташа пристигнал бугарскиот областен […]

Macedonia World

Aлександар Митовски: “Сшти народ” со овие ниту сме биле, ниту можеме да бидеме

“Сшти народ” со овие ниту сме биле, ниту можеме да бидеме. Македонскиот народ отсекогаш бил против фашизмот и репресијата. Македонскиот народ е народ кој почитува, учи и сака различности. Ние никогаш не сме биле, ниту […]

Macedonia History

Кочо Рацин за македонската национална посебност

Кочо Рацин за македонската национална посебност Нашите македонски национални дејци, борејќи се за правата на македонскиот народ, а имајќи ја на располагање само можноста за тактизирање, неретко прифаќале сè и сешто, макар и привидно. Но, […]

Macedonia World

Германски магазинот Шпигел: Спорот со името Македонија “Она што Грција го прави е апсурдно”

Штефан Требст, професор по историја на културата на источна Европа при Универзитетот во Лајпциг и еден од водечките германски експерти за Македонија, во интервју за магазинот „Шпигел“ го оценува како апсурдно однесувањето на Грција. Целост […]

Macedonia News

ВИЕ СИГУРНО НЕ БИ СЕ ОТКАЖАЛЕ ОД ВАШАТА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ – ЗОШТО МОРА МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ?

ВИЕ СИГУРНО НЕ БИ СЕ ОТКАЖАЛЕ ОД ВАШАТА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ. ЗОШТО МОРА МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ? Ниту еден политичар, дипломат, бирократ или новинар на кои сум им го поставил ова прашање не ми го одговорил. […]

Macedonia News

ЦЕЛАТА БУГАРСКА ИСТОРИЈА Е ГРАДЕНА ВРЗ ФАЛСИФИКАТИ И КРАЖБИ ОД БОГАТАТА МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА

ЦЕЛАТА БУГАРСКА ИСТОРИЈА Е ГРАДЕНА ВРЗ ФАЛСИФИКАТИ И КРАЖБИ ОД БОГАТАТА МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА Во времето на Македонскиот цар Самоил не постоела држава под името „Бугарија“. Таа, тогаш мала државичка, го носела името „Паристрија“ и […]

Macedonia History

Македонија на Македонците

Македонија на Македонците е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против Отоманското Царство за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од […]

Macedonia News

ДУХОВДЕН

ДУХОВДЕН (Дуовден, Света Троица, Педесетница) – еден од најголемите христијански православни празници. Спаѓа во 12-те големи празници што ги празнува нашата црква. Наречен е и Педесетница, бидејќи секогаш е педесет дена по Велигден, а и […]

Macedonia News

Задушница

Задушница (Мртва сабота, Мртвен, Мртвени дни) — деновите во кои според народните верувања душите на покојните претци и блиски доаѓаат од оној свет кај своите блиски барајќи од нив храна, пијалак, затоплување, чистење (капење) итн. Се […]

Macedonia World

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: ЗАБРАНА ЗА СОРОС ВО МАКЕДОНИЈА!

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЗАБРАНА ЗА СОРОС ВО МАКЕДОНИЈА! 5 јуни 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повторно бара Владата да ја забрани Сорос Фондацијата и да ги блокира нејзините сметки во Македонија, […]

Macedonia Places

Чудата на нашиот старец Свети Јоаким

Чудата на нашиот старец Свети Јоаким ✝️🙏🇲🇰 Манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ бил ставен под заштита на султанот Абдул Хамид во 1884 година❗️❗️❗️ 🔴 Овде постои ретко уникатно исламско обележје со кое Цариград го штител ова […]

Macedonia News

СОФИЈА ПОВТОРНО ОСУДЕНА ПОРАДИ НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА!

Светскиот Македонски Конгрес Извор: Тодор Петров Светскиот Македонски Конгрес (СМК) ја поздравува одлуката на Судот за човекови права во Стразбур, со директива до Владата во Софија за регистрација на здружението “Македонски клуб за етничка толеранција […]

Macedonia History

ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА?

Извор: Дардан Венетски ЗОШТО СУЛТАНОТ ЈА ДОЗВОЛИ БУГАРСКАТА, А НЕ МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА? Бугарската црква е возобновена 1870 год. Во преговорите за нејзино возобновување учествуваа Бугарите Чомаков и Авериј (подоцнежни митрополит) и Али паша. Во таа […]

Macedonia News

Вознесение Христово – Спасовден

Христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото Писмо поточно во Светото евангелие според Марко опишано е и вознесението Христово: „А по разговорот со нив, Господ се вознесе на […]

Macedonia World

Тања Каракамишева: Во срамот да го дослушам пукнав луѓе, пукнав…

Извор: Тања Каракамишева Во срамот да го дослушам пукнав луѓе, пукнав… Овој човек е СРАМ, НАЦИОНАЛЕН СРАМ каков што нема на светов и на веков… Дел од неговата глупост „Кирил и Методиј су светско, европско, […]

Macedonia Places

Големата базилика во Хераклеја Линкестис

Големата базилика во Хераклеја Линкестис , Битола, Македонија Мозаичен под од крајот на 5 и почетокот на 6 век во нартексот на Големата базилика во Хераклеја Линкестис, Република Македонија. Мозаикот содржи три елементи: небото, земјата […]

News Social

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ

НЕКОЛКУ РАБОТИ ШТО, МОЖЕБИ, НЕ СТЕ ГИ ЗНАЕЛЕ, А БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗНААТ СИТЕ МАКЕДОНЦИ Старословенскиот јазик е првиот писмен литературен јазик за сите Словени на кој солуњаните Кирил и Методиј ги превеле од […]

Macedonia Places

СЕЛО ЗРНОВО

Зрново е драмско село во Егејска Македонија,сега под Р. Гр. Денес преименувано во „Като Неврокопион“ (Долен Неврокоп) грчки: Κάτω Νευροκόπι . се наоѓа на 42 километри северно од градот Драма во северниот дел на Елеската […]

Macedonia World

СЕМАКЕДОНСКИОТ АМАНЕТ ДО ВРХОВИСТИТЕ И КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ

СЕМАКЕДОНСКИОТ АМАНЕТ ДО ВРХОВИСТИТЕ И КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ Извор: Тодор Петров Ви б’зди аздисот против Македонија, врховизмот и колаборационизмот ви се доктрина за денационализација на Македонците, но тоа нема да ви успее… Во оваа катарза сите си […]

Macedonia Places

Матка – кањон на реката Треска

Матка – кањон на реката Треска, десна притока на Вардар, зафаќа површина од околу 5.000 хектари и се наоѓа на 17 километри југозападно од Скопје. Според морфогенетските карактеристики претставува клисура-пробојница. На овој простор посебно внимание […]

Macedonia News

ИГРИТЕ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И СВЕТИТЕ СОЛУНСКИ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ МАКЕДОНЦИТЕ!

Игрите со Македонскиот Јазик и Светите Солунски Браќа Кирил и Методиј Македонците Извор: Дардан Венетски НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ПРОФ. СИМОНА ГРУЕВСКА МАЏОВСКА. Ја слушам професоркава од Институтот за Мк. јазик на ТВ Алфа и неможам […]

Macedonia News

Љубомир Цуцуловски: ЧИЈ ЈАЗИК Е… Ханс Лотар Штепан

Извор: Љубомир Цуцуловски ЧИЈ ЈАЗИК Е… Ханс Лотар Штепан беше и сѐ уште е (макар физички почина 2011 година) еден од ретките амбасадори во Република Македонија, кои целосно (во секој поглед) стоеја на нејзина страна […]

Macedonia History

Св. Кирил и Методиј – Ден на македонските и сесловенските просветители и учители

Св. Кирил и Методиј –24 мај – Ден на македонските и сесловенските просветители и учителиДенот на сесловенските просветители и учители или Денот на светите солунски браќа Св. Кирил и Методиј е државен македонски празник кој […]

Macedonia News

Денот на семакедонските и сесловенски просветители, Денот на семакедонската и сесловенска култура и писменост, Денот на солунските браќа Светите Рамноапостоли Кирил и Методиј Македонците!

Извор: Тодор Петров СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС Денот на семакедонските и сесловенски просветители, Денот на семакедонската и сесловенска култура и писменост, Денот на солунските браќа Светите Рамноапостоли Кирил и Методиј Македонците! ЧЕСТИТКИ ЗА ДЕНОТ НА СОЛУНСКИТЕ […]

Macedonia History

Алберт Сониксен американски новинар за македонската борба за слобода

Алберт Сониксен (5 мај 1878, Сан Франциско, САД – 15 август 1931, Вилимантик, САД) американски новинар, заинтересиран за македонската борба за слобода. На 21 години, во 1899 година, заминал како учесник во американска експедиција за […]

Macedonia News

Игор Дурловски: Летувајте Во Македонија (Видео)

Извор: Игор Дурловски Летувајте Во Македонија Сакај го домот свој, својата татковина, затоа што таа, како твојата мајка, безрезервно те сака. #ЛетувајтеВоМакедонија

Macedonia News

Александар Митовски: Зошто не мислеше на тие душички тогаш?

Извор: Александар Митовски Зошто не мислеше на тие душички тогаш? Го слушам Заев, и не можам да поверувам. Тој се загрижил да не се растурат семејства, да не слушнеле дечичките и нивните чисти душички да […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ – “Македонски Национализам”

Крсте Петков Мисирков МАКЕДОНЕЦ, “Македонски Национализам”, Мир, 12 Март, 1925. “Нека ми биде простено, но јас како Македонец, на прво место ги поставам интересите на мојата татковина Македонија и на моите сонародници и само после […]

Macedonia Places

Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово

Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ – Кратово (понекогаш нарекувана и „Св. Јован Претеча“) — црква во градот Кратово, во Општина Кратово. Црквата е сместена во рибарското маало на Кратово. ИсторијаСпоред […]

Macedonia Places

Црква Св. Атанас с.Смолево, Битола

Црква Св. Атанас с.Смолево, Битола Над Битола, преку еднo благо ритче, под гранките на Пелистер, некогаш се наоѓало селото Смолево, со црквата Св. Атанас. Денес по 161 година, нема ниту една куќа од селото Смолево. […]

Macedonia History

Стерјо Спасе

Стерјо Спасе писател и критичар од македонско потекло, автор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Неговите дела се […]

Macedonia News

Бобан Нонковиќ: И ЗА ОБСЕ НЕ ПОСТОИ ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА

Извор: Бобан Нонковиќ Тенденцијата за игнорирање на постоењето на македонската држава од страна на меѓународните организации и институции не запира, а со цел светот полека да заборави дека постои држава Македонија, додека инсталираната власт во […]

Macedonia News

Александар Митовски: Северна постои само на Бихаќка и во вашите валкани мисли

Извор: Александар Митовски Северна, друже Заев, постои само на Бихаќка и во вашите валкани мисли. Северна никогаш нема да биде реалност прифатена од Македонецот. За разлика од тебе, мене никој не може и нема да […]

Macedonia History

Јане Сандански

Јане Сандански е роден на 18 мај 1872 година во селото Влахи, Пиринска Македонија. Потекнува од земјоделско семејство. Татко му Иван, во 1878 година учествувал во Кресненското востание како знаменосец (барјактар), односно заменик на главниот […]

Macedonia News

ЦЕНТРАЛEН СОВЕТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА

ПРОТЕСТ ПОРАДИ НЕЕДНАКВИТЕ УСЛОВИ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ НАДВОР ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СО УСЛОВИТЕ ЗА ИЗБИРАЧИТЕ ВО РЕПУБЛИКАТА! 18 мај 2020 година, Берлин, Германија – Централниот совет на Македонците во Германија […]

Macedonia World

Љубомир Цуцуловски: СОПСТВЕНОСТ НА…?

Извор: Љубомир Цуцуловски Денес го подигнав мојот нов пасош. На насловната страница, фино лепо, убаво пишува „Република Македонија.“ Го отворам. Гледам и на наредната страница, фино лепо, пишува „Република Македонија.“ Убаво, си велам, сѐ е […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Ако оваа изјава не е заостаната и болна тогаш не знам што е…основата на договорот е ОПШТОБУГАРСКАТА ИСТОРИЈА???

Извор: Тања Каракамишева Ако оваа изјава не е заостаната и болна тогаш не знам што е…основата на договорот е ОПШТОБУГАРСКАТА ИСТОРИЈА??? Ова заслужува силен контраудар со ОПШТОМАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА и НОТОРНИТЕ ФАКТИ познати на сите освен […]

Macedonia News

Отстранета е лагата на страницата на Википедија на македонски јазик за Гоце Делчев

Отстранета е лагата на страницата на Википедија на македонски јазик за Гоце Делчев! Сега под името на Гоце стои ВИСТИНАТА – дека е МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР

Macedonia News

БИЛ НИКОЛОВ : НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА, СЕ ЧЕТИРИТЕ ЗБОРА КОЈ ЌЕ СТАВАТ КРАЈ НА СИТЕ ВЕШТАЧКИ СПОРОВИ

Претседателот на Македонското Меѓународно Движење за човекови права (ММДЧП) и безкомпромисен борец за зачувување на македонскиот идентитет и интегритет, Бил Николов во своето најнов твит напиша : Од независноста на Македонија, некој постојано ни вели да […]

Macedonia History

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори

Кога МАКЕДОНЕЦОТ е нападнат од диви фалсификатори, кои секојдневно посегнуваат да му ја украдат и фалсификуваат историјата и сакаат да му го пресечат стариот корен како еден од најстарите балкански народи, и кога фалсификување и […]

Macedonia History

Историја на хеленистичкиот свет

Фанула Папазоглу: „Историја на хеленистичкиот свет“ Многу солидно, објективно објаснение за поимот „хеленизам“, којшто патем, е конструиран во 19. век, а не во антиката. Историчарката вели дека „хеленизам“ или „хеленистички свет“ нема тесно-етничко значење, туку […]

Macedonia News

Димитар Илиевски – Мурато

* 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато НА ДЕНЕШЕН ДЕН .* 10 мај е Светски ден на физичката активност * 10 мај 1989 г.Димитар Илиевски – Мурато ,македонски алпинист, познат како првиот Македонец што […]

Macedonia News

Википедија: Гоце Делчев пишан бугарин

На македонска википедија, Гоце Делчев пишан бугарин, а страницата заклучена за едитирање. Сега под неговото име е запишано „бугарски револуционер“.

Macedonia News

Гордана Јанакиевска: Македонските седум чуда

Извор: Гордана Јанакиевска На овие простори е откриена најголемата концентрација на цртежи на купули, разни видови крстови, реткули, гравирани врз карпите и камењата од времето на палеолитот, први почетоци на било каква духовна манифестација на […]

Macedonia News

Благој Македонецот Шаклевски Македонски: Македонски народе

9 Мај – Денот на победата над фашизмот и „северна“ – земјата која документите од своето АНТИФАШИСТИЧКО СОБРАНИЕ, самата си ги избриша од Уставот. Бришењето е со двоен ефект – и врз македонштината и врз […]

Macedonia News

Александар Митовски: Време е, за вистинската вистина

Извор: Александар Митевски Мислам дека е дојдено време за јавноста да ја слушне вистинската вистина за Македонија. Без сечење и лепење. Без манипулации и измислен наратив. Без спинување. Чиста, гола вистина. Да слушнеме сите како […]

Macedonia History

Саша Узунов: Поделени и прераспределени тие остануваат Македонци

„Овие Македонци, една од издржливите раси што живеaт, беа најгласни во протестите против капитулацијата кон [Хитлерова]Германија. „Повеќе од 100 години тие ги издржаа напорите на четири нации (Турција, Грција, Бугарија и Југославија) да ги асимилираат. […]

Macedonia World

Biljana Saragil: I am MACEDONIAN

I am MACEDONIAN. My ancestors were NOT Greek or Bulgarian. Unfortunately, they are our oppressors. I am most definitely NOT North Macedonian. I don’t recognize the politicians who wish to sell my name, ethnicity, language & […]

Macedonia News

ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН ЗА ЗАГИНАТИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА МВР ВО „ДИВО НАСЕЉЕ“

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС 9 мај 2020 година, Куманово, Македонија – Денес е тажен ден за Македонија, за семејствата на загинатите припадници на Македонската полиција од антитерористичката акција во Диво насеље во Куманово во 2015 година. […]

News Social

Војводи Тетово: Не постои срп со кој може да се исече пирејот кој расте во нашите срца !

СООПШТЕНИЕ Ги демантираме сите клевети и невистини кажани од страна на одредени политички субјекти и медиуми, дека на 04.05.2020 год. на скопското Кале сме биле испратени под директива на некоја политичка партија. Ние како и […]

Macedonia News

НЕМА датум, НЕМА преговарачка рамка, ИМА потврда за најавеното вeтo од Бугарија

По завршувањето на онлајн самитот, прес-конференција одржа бугарскиот премиер Бојко Борисов кој во однос на Македонија изјави дека има 35 поглавја и на секое може да не блoкиpaат. „Или ќе ги исполнат нашите услови или […]

Macedonia News

ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН НА САШКО ГЕШОВСКИ 1971-1991

Извор: Тодор Петров СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ПОМЕН ЗА ВЕЧЕН СПОМЕН НА САШКО ГЕШОВСКИ 1971-1991 6 мај 2020 година, Кавадарци, Македонија – Сашко Гешовски, син на Гоце и Цвета, е роден на 31 октомври 1971 година. […]

News Social

Гоце Панговски: За бугарското негирање и посегање по македонскиот јазик

Извор: Гоце Панговски Денеска ви спремив еден специјален поздрав за тие што сте изненадени и затечени од сегашново бугарско негирање и посегање по македонскиот јазик. Ако си мислевте дека тоа е од сега, или дека […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Бај д уеј се е полудено!

Извор: Тања Каракамишева Бај д уеј го шитнавме името, бај д уеј го шитнавме Сонцето од Кутлеш, бај д уеј ја банкротиравме државата, бај д уеј го преговараме јазикот во име на пријателството, бај д […]

Macedonia News

Александар Митовски: Кој го крие записникот?

Извор: Александар Митовски Има еден записник, кој уште пред година дена е составен во Обвинителството за организиран криминал и корупција. Тој записник е клучен во истрагата за “Рекет” и “Рекет 2”. Во овој записник се […]

Macedonia News

Ѓурѓовден – Св. Ѓорѓи Победоносец

Св. Ѓорѓи Победоносец Ѓурѓовден — најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 23 април по стариот календар, односно на 6 мај по новиот календар. Овој празник го […]

Macedonia News

Ден на македонската азбука и на македонскиот јазик

Современата македонска азбука е донесена со решение на народната влада на Федерална Македонија, подоцна преименувана во Народна Република Република. Азбуката е донесена на 3 мај 1945 година, кога воедно се вовел и правописот на македонскиот […]

Macedonia News

Љубомир Цуцуловски: ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ…

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ… Да не дозволиме да се фатиме на перфидната јадица, која бугарската држава постојано нѝ ја потура – дали, имено, Македонците сме Македонци; каква е и чија е нашата македонска […]

Macedonia History

ПЕРЕ ТОШЕВ

На 4 маj 1912 година на патот за Прилеп во Дреновската клисура од турска заседа е убиен Пере Тошев Петар Наумов Тошев (1865 – 4 мај 1912) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно […]

Macedonia World

Сонцето не е ниту туѓо, ниту грчко, туку светско и семакедонско!

ПОСВЕТЕНО НА БОРЈАНЧО МИЦЕВСКИ И НЕМУ СЛИЧНИТЕ: СОНЦЕТО НЕ Е НИТУ ТУЃО, НИТУ ГРЧКО, ТУКУ СВЕТСКО И СЕМАКЕДОНСКО! Пишува Тодор ПЕТРОВ Може ли некој да го патентира воздухот? Не, затоа што никој над него нема […]

Macedonia History

117 години од херојската смрт на Гоце Делчев

Револуционерот Гоце Делчев на денешен ден во 1903 бил убиен од турската војска во селото Баница, на пат кон Сер. Визионерот кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар […]

Macedonia News

НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“

Извор Македонски Бранители НА ДЕНЕШЕН ДЕН (03.05.2001) …откако со транспортер влегле во кумановското село Ваксинце, во заседа загинуваат двајца припадници на единицата „Шкорпони“: – ДИМИТАР ДВОЈАКОВСКИ (†29) од Нова Горица, Словенија. Роден во Словенија, но […]

Macedonia News

Владо Јовановски: Јадни, бедни и мизерни сте во очите на Македонците

Извор Владо Јовановски Во полициски час од четири дена, можевте да направите кружен тек на некоја раскрсница. Идеално време за градежни активности, кога нема сообраќаен хаос. Еве кај „Мавровка“ на пример, или на некое друго […]

Macedonia World

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС: НАЈОСТРА ОСУДА НА ВАНДАЛИЗМОТ НА ВЛАДАТА И ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА

НАЈОСТРА ОСУДА НА ВАНДАЛИЗМОТ НА ВЛАДАТА И ОПШТИНА КРИВА ПАЛАНКА ВРЗ МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИСКО НАСЛЕДСТВО И БАРАЊЕ ЗА КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ! 2 мај 2020 година, Крива Паланка, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро го […]

News Social

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија

100 прашања на кои Бугарија нема одговор на тема Македонија дечки, сакаат докази: број 9 „Зошто Никола Киров Мајски Крушевскиот манифест не го пиша на Бугарски туку на крушевски дијалект и Вас ве нема?: „бајрако […]

News Social

Љубомир Цуцуловски: ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski ХИПОТЕТИЧКА СИТУАЦИЈА. Да претпоставиме дека некоја земја членка на ЕУ, сеедно од кои причини, како неопходен услов за почеток на разговорите, односно за влез на Република Македонија во ЕУ постави само […]

Macedonia News

Игор Дурловски: Македонија е вирус за кој немате вакцина!

Игор Дурловски одговори со разочарување откако видеата се појавија на властите во Крива Паланка со помош на полицискиот час за да го остранат Сонцето од Кутлеш од градскиот плоштад. Понижувачкиот чин е направен по наредба […]

Macedonia News

1 мај-меѓународниот ден на трудот – Трагично диктатурата си продолжува

Трагично, диктатурата си продолжува, СДС продолжува да руши се што е македонско а народот си молчи, ова го нема никаде во светот. Каде е САД, каде е НАТО, каде е ЕУ да ја спречат диктатурата […]

Macedonia News

Рашела Мизрахи: Мала историска поука „Професоре”

Фашистичка Бугарија на чело со Цар Борис III, Премиерот Богдан Филов, Габровски и Белев го уништија Еврејскиот народ во Македонија, а Вие денес сте соучесник во обид за ништење на Македонскиот народ, јазик и култура. […]

Macedonia History

ГЕМИЏИИТЕ (СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ)

По Берлинскиот конгрес во јуни 1878 година на Бугарија ѝ било признато правото да постои како независно кнежество. Северна Тракија добила независност под името Источна Румелија која 1885 година била приклучена кон Бугарија, а Македонија […]

Macedonia World

Македонците во Европа, со голем гнев и разочараност

Македонците во Европа , со голем гнев и разочараност го осудуваат заклучокот и ставот на Советот на ЕУ од 25 март годинава, во кој се внесени забелешките на Бугарија за отпочнување на идни преговори. Негацијата […]

Macedonia News

19 години од Масакрот кај Вејце

Масакрот кај Вејце — најкрвав и најбрутален масакр во поновата историја на Македонија. 19 години од Масакрот кој се случи на 28 април 2001 година во 17:45 часот откако од заседа и ѕверски беа убиени, а потоа масакрирани и живи […]

Macedonia History

Никола Карев: 115 години од херојското загинување

Карев, кој е роден во Крушево во 1877 година загина на 27 април 1905 година во месноста Свиланово, во близина на кочанското село Рајчани. По неуспешните обиди легално да се врати во Македонија, пролетта 1905 […]

Macedonia News

Барање за Помилување на Осудените за Настаните во Собранието од 27 Април 2017 Година

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И ГРАЃАНСКИ ФОРУМ “ГЛАСОТ НА НАРОДОТ”БАРАЊЕ ЗА ПОМИЛУВАЊЕ НА ОСУДЕНИТЕ ЗА НАСТАНИТЕ ВО СОБРАНИЕТО ОД 27 АПРИЛ 2017 ГОДИНА 2 април 2020 година, Скопје, Македонија -По иницијатива на голем број Македонци и […]

Macedonia News

ТАЖНА ВЕСТ: Почина Петре Лозановски Војвода КУБУРА

По кратко боледување, почина истакнатиот Македонист и претседател на Здружението на граѓани Кољаничко Комитски Војводски Чети – Скопје и учесник на Илинденските Маршеви ПЕТРЕ Лозановски-Војвода КУБУРА. Вечна ти слава! Почивај во мир!

Macedonia News

Ганка Цветанова: Каде ќе ти оди душата?

Ганка Цветанова пишува на својот твитер профил. Реплика на првиот македонски буквар издаден од грчката влада во 1925г и тоа под притисок на Друштвото на народите со цел да се сочува културната и јазична посебност […]

Macedonia News

Тања Каракамишева: Потпишете ја петицијата за заштита на Македонскиот јазик!

Потпишете ја петицијата за заштита на Македонскиот јазик! Нашиот јазик сме ние, нашата историја, сегашност, иднина! Да не дозволиме целосно да не обезличат! Да го кренеме нашиот глас во одбрана на Македонија, на македонскиот идентитет […]

Macedonia News

Игор ДУРЛОВСКИ: Знаете кога е најголем срам за еден човек?

Господине Димитров, партијата на која не сакате да и го изговорите името го изгради целото ваше професионално портфолио, барем она со кое објективно, колку толку, можете да се пофалите, како амбасадор во САД, во Холандија. […]

Macedonia History

Христо Узунов: 115 години од херојското загинување

На 24 април 1905 година, од Крушево заминал за кичевско, придружуван од страна на 14 соработници и револуционери, добро вооружени четници и двајца војводи, Ванчо Србаков и Пецето сѐ со цел да го исполнат решението […]

Macedonia History

Сирма Војвода, македонски симбол за жена борец

Таа е македонски симбол за жена-борец, предводничка на ајдуци и војвода на дружината. Таа е опеана во македонските народни песни. Умрела во Прилеп, во 1858 година. Сирма Стрезова Крстева била ќерка на Анѓа и Петре […]

Macedonia News

Христос Воскресе – Навистина Воскресе! Честит Велигден

Нека не се плаши срцето ваше. Војниците го запечатија гробот, па Христос сепак Воскресна. Така ќе биде и вечерва. Никој не може да ја спречи радоста на Воскресението да влезе кај сите оние што против […]

Macedonia News

ММДЧП : ПРИДРУЖЕТЕ НИ СЕ ВО ПОНИШТУВАЊЕТО НА ИЛЕГАЛНИОТ, НАМЕТНАТ ДОГОВОР ЗА ПРЕИМЕНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права отпочна нова кампања со која бараме од политичарите во Република Македонија да се обврзат дека итно ќе го поништат анти-македонскиот „Преспански Договор“. Секој политичар кој ќе ви тврди дека […]

Macedonia News

Македонците од Канада-продолжуваат во борбата против насила наметнатото име на Македонија

Македонците од Канада, предводени од Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права. продолжуваат во борбата против насила наметнатото име на Македонија. Тие преку протести, упатени писма до меѓународните институции и присутност во медиумите ширум светот, јасно […]

Macedonia News

Осум години од масакрот кај Смилковско езеро-ниту може да се заборави, ниту да се прости

12.04.2012, Велики четврток, Смилковско езеро. На оваа дата и место, пред точно 8 години свирепо беа убиени Филип Славковски (18), Александар Наќевски (18), Цветанчо Ацевски (18) и Кире Тричковски (20) од Радишани и Борче Стевковски […]

News Social

Љубомир Цуцуловски: ЗА КУЧИЊАТА И…

Извор: Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski Ова го пишувам како пензионер, без никаков пардон кон никој. Речиси не постои медиум во Државата, ако ова e држава, во кој не се нагласува дека пензионерите создавале неред и турканици […]

Macedonia History

THE TURBULENT BALKANS

When the Macedonian Committee announced last winter that an uprising would take place in Macedonia in the spring the diplomatists of Europe hastened to arrange means fur preventing the outbreak. Their efforts were crowned with […]

Macedonia News

Послание на Митрополитот Агатангел по повод новонастанатата состојба со пандемијата

Возљубени мои духовни чеда, од богомдаруваната ми Повардарска епархија, поради здравствени причини телесно сум отсутен од храмовите, но со срцето и мислите сум постојано со сите вас, и моите секојдневни молитви се за сите вас, […]

Macedonia News

Д-р Петар Поповски-МАКЕДОНИЈА МАЈКА НА СВЕТОТ

Македонија Мајка на Светот, Факти Пред Кои и Боговите Молчат – Нова Книга и Научен Труд на Д-р. Петар Поповски! Почитувани пријатели, Вие кои сте љубители на историјата, особено на вистината за Македонија и Македонците. […]

News Regional

Златко Ковач-Банкротираната „Северна“ и yдpи санкции на Турција

Рубрика „Верувале или не“: Во екот на пандемија од коронавирус, банкротираната „Северна“ ѝ yдpи санкции на Турција! Патем, дваесетипетте респиратори, донација од Норвешка, се ставени во депо во Турција. Да се потсетиме: Европската Унија ни’ […]

Macedonia World

WORLD MACEDONIAN CONGRESS

MACEDONIANS BY GENDER AND CITIZENSHIP DO NOT REPRESENT MEMBER STATE OF MACEDONIA IN EU AND NATO! March 27, 2020, Brussels, Belgium – The World Macedonian Congress (WMC) considers the European Council’s conclusion as UNACCEPTABLE and […]

Macedonia World

Никогаш да не се заборави!

Оваа година се одбележува 72 годишнина од егзодусот на Македонците во Егејска Македонија, денешна Грција, територија која многумина ја сметаат за окупирана. На денешен ден, со авиони на Британското воено воздухопловство, започна бомбардирањето на цели […]

News Regional

ДОСТА НИ Е ОД ВАС!

Јован Кукузел Во говорот на својата инаугурацијата Кенеди рече „прашај што ти можеш да направиш за твојата земја а не што таа за тебе!“. Македонија во моментов се наоѓа во состојба не само поединците да […]

Macedonia World

Витамин Ц – сребрен куршум против вирусот корона?

Иако витаминот е моќен антидоксик, тој е парадоксно спротивен при многу високи фармаколошки концентрации. Во лабораторијата, витаминот може барем да го намали бројот на вируси во клетките заразени со Ебштајн-Бар, но ефектот веројатно бил активиран од […]

News Social

GOCE MARKOV: FOR MACEDONIA AND THE MACEDONIANS

The self-consciousness of this suffering People is a phoneme that has existed for centuries. It also had Turkish, Serbian and Bulgarian, German, Greek and all influence and reprisals… but it persisted. Always internally oppressed by their closest, […]

Macedonia History

History banned for ordinary mortals!

Tihomir Karanfilov Official history has not yet corrected the major mistakes and claims that the Slavs came to the Balkans in the 5th, 6th and 7th centuries. Some key parts of world history need to […]