Macedonia News

Љупчо Палевски: Ние, Македонскиот Народ

Вечерва сектата во МПЦ на тајна седница на синодот му ја скрои капата на Архиепископот Стефан по мерка на #НаумаРаспутинот Македонски. Веќе две години алармирам..вечерва завршувам со таа работа, без црква остнавте токму вечерва, тоа […]

News Social

НАТО донираше 60 респиратори

„НАТО донираше 60 респиратори. Шеќеринска потенцираше дека уште еднаш се покажале бенефитите од членството во НАТО.“ Радо, респираторите коштаат десетина илјади евра. Ти секоја година 200 милиони € треба да плаќаш од буџет на америчка […]

Macedonia World

Ганка Цветанова: Со зборовите на Мисирков (Видео)

Со зборовите на Мисирков, Ганка Цветанова ја повикува македонската интелигенција и академска заедница! Да се отфрлат сите барања и остапки кои се штета на Македонската Култура.

Macedonia History

Есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила

Сликата е од есхумацијата на 16 масакрирани жители на Азот во Богомила на 17.10.1942 од страна на бугарскиот фашистички окупатор. Во средината на фотографијата доминираат три жени кои ги држат во рацете главите на своите […]

Macedonia News

ЗНАМЕ НА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СРБИЈА

ЗНАМЕ НА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СРБИЈА Е СЕМАКЕДОНСКОТО ШЕСНАЕСЕТ-ЗРАЧНО ЗЛАТНО-ЖОЛТО СОНЦЕ НА ЦРВЕНА ОСНОВА! 28 октомври 2020 година, Нови Сад, Србија – Македонското шеснаесет-зрачно златно жолто сонце на црвена основа е службено знаме на Македонците […]

Macedonia History

Невена Георгиева Дуња

Невена Георгиева Дуња родена на 25 мај 1925 година, убиена и заклана на 16 декември 1942 година. Загина во судир со бугарската полиција и пробугарските контрачетници, во атарот на нашето село Нежилово, при што и‘ […]

Macedonia History

Македонската револуционерна организација

Основањето на Македонската револуционерна организација На 23 октомври 1893 година во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун се собрале шестмина млади мажи за да ги ставаат основите на тоа, коешто ќе стане симбол и […]

Macedonia History

Day of the Uprising of Macedonia

October 11 is Uprising Day in Macedonia. This day commemorates the uprising that launched on Oct. 11, 1941, against the occupation by Axis powers comprising the Germans, Italian and Bulgarian on Macedonian soil. Macedonia Uprising […]

Macedonia News

11 Октомври – Ден на востанието на Македонија

Прилепски партизански одред „Гоце Делчев“ — вториот партизански одред во Македонија, по Скопскиот. Основан е на 11 октомври 1941 година во месноста Црвени Стени кај Прилеп од 37-39 борци од Прилеп. На 11 октомври 16 борци од одредот, поделени во три групи, вршат напад во Прилеп. При […]