Macedonia World

Димитар Апасиев: Тогаш тоа е прогласување тотална ВОЈНА ПРОТИВ НАРОДОТ!

Ако е вистина дека Владата прифатила оти македонскиот јазик е заснован на западно-бугарскиот дијалект, тогаш тоа е прогласување тотална ВОЈНА ПРОТИВ НАРОДОТ! Со оглед на драматичноста и сериозноста на ситуацијава во која сме доведени како […]

Macedonia News

МАКЕДОНИЈА – ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ОБЕДИНУВАЊЕ

ДО ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ, ЃОРГЕ ИВАНОВ, СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ. ДО ЛИДЕРИТЕ НА СИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕЊА ВО МАКЕДОНИЈА КОИ УЧЕСТВУВААТ ВО ПОЛИТИЧКИОТ ЖИВОТ НА МАКЕДОНИЈА – ПАРЛАМЕНТАРНИ И НЕПАРЛАМЕНТАРНИ: ХРИСТИЈАН МИЦКОВСКИ, АФРИМ ГАШИ, ЗИЈАДИН СЕЛА, ДИМИТАР […]

Macedonia News

Др.Петар Поповски: „НЕ ДРЖЕШЕ РАЗДЕЛЕНИ СО БУГАРИЈА. ..?“

Срамота. Овој господин не знае зашто, всушност, Југославија, како што вели, „НЕ ДРЖЕШЕ РАЗДЕЛЕНИ СО БУГАРИЈА. ..?“ Па, еве да му кажеме за во иднина да не прави гафови, смешни за упатените. Југославија ја држеше […]

Macedonia World

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН: МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ЗГРОЗЕНИ ОД ИНТЕРВЈУТО НА ЗАЕВ ЗА БГНЕС!

25 ноември 2020 година, Скопје, Македонија – Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија – МАКЕДОН најостро го осудува скандалозното интервју на премиерот Зоран Заев за бугарската информативна агенција […]

Macedonia News

Димитар Апасиев: Корумпиран човек кој, ако не му се спротивставиме, ќе не направи народ без држава

Прочитајте го ова скандалозно интервју на еден ПЛИТОК И НЕОБРАЗОВАН ЧОВЕК. Човек без онтологија. Изгубен човек во простор-времето. Човек без никаков сенс за државничка политика. Корумпиран човек кој, ако не му се спротивставиме, ќе не […]

Macedonia History

На денешен ден е испечатена стихозбирката „Бели мугри“

На Денешен Ден 25 ноември 1939 е испечатена стихозбирката „Бели мугри“. Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 во Самобор близу Загреб. Таа е трета стихозбирка објавена на MAKЕДОНСКИ ЈАЗИК по […]

Macedonia News

Матицата на иселениците од Македонија Матица за Македонците и во светот!

22 ноември 2020 година, Скопје, Македонија – Матицата на иселениците од Македонија како Дом на Македонците од сите делови на Македонија во светот го отфрла обидот на Владата во Софија за промена на името на […]

Macedonia World

Протестот на Македонците во Швајцарија

Од денешниот протест на Македонците во Швајцарија Прекинување на сите преговори против македонскиот идентитет, јазик и имеИ покрај сите технички предизвици со кои се соочува организарењето на протести во актуелните познати здравствени услови, Македонците во […]

Macedonia News

Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Мирка Гинова“ Штип: „Детските раце творат за Македонија“

Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија „Мирка Гинова“ Штип објави меѓународен литературно-ликовен конкурс на тема „Детските раце творат за Македонија“ Почитувани Македонци насекаде низ светот, многу сме горди што имаме шанса да го […]

Macedonia History

На денешен ден е роден Никола Карев

Никола Јанакиев Карев (Крушево, 23.11.1877 – с. Рајчани, 1905) – претседател на Крушевската Република. Учител, социјалист и национален деец, ревулуционер и војвода. Завршува четврти клас во Битолската гимназија. На 16 години заминува на печалба во […]

Macedonia News

Протест на Македонците во Швајцарија

Прекинување на сите преговори против македонскиот идентитет, јазик и име, понижувањата, продавањето и негирањето на македонските национални атрибути и вредности, од страна на нашите соседи, продолжува и денес во 21 век. Македонците во борбата за […]

Macedonia News

Св.Архангел Михаил војводата на небесните војски

За многу години напомош да ни е празникот Свети Архангел Михаил. Да се помолиме да ја прочитаме молитвата на нашиот Св.Архангел Михаил водачот на небесните војски. Кој секогаш се јавувал на местата на кои се […]

Macedonia World

ВО ЦЕНТАР Македонскиот јазик е кодифициран од браќата Кирил и Методиј со преводот на библијата!

Писателот Ефтим Клетников од Македонскиот манифест вели дека кодификацијата на македонскиот јазик не е направена ниту од Блаже Конески, иако е Конески гениј кој се раѓа еднаш на сто години, ниту пак кодификацијата е направена […]

Macedonia World

Светски Македонски Конгрес: 116 години од раѓањето на Андреја Чипов

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС 116 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА АНДРЕЈ ЧИПОВ, МАКЕДОНЕЦОТ! 19 ноември 2020 година, Битола, Македонија – Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија – МАКЕДОН и Светски […]

Macedonia History

Андреја Чипов

Андреја Чипов е роден 1904 година во леринското село Пателе (денес Агиос Пантелејмонас), во Егејскиот дел на Македонија. Во текот на дваесеттите години на XX век. Пателе станува центар на Комунистичката партија на Грција (КПГ) […]

Macedonia World

Атанас Кирјаков: Во Пиринска Македонија, наместо господари, ние Македонците сме робови!

Атанас Кирјаков, Македонски Активист за положбата на Македонците во Пиринска Македонија. „Во Пиринска Македонија во земјата во која треба да бидеме господари, ние Македонците сме робови! Алтернативата на овој систем во Бугарија не е поинаква […]

News Social

Нико Беќаровски: “Нa кoj jaзик e нaпишaн АБЕЦЕДАРОТ?”

УШТЕ НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ДО ЦЕНЕТАТА г-ѓа МИНИСТЕРКА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА на кои јас немам логичен одговор. На долниве слики е прикажан АБЕЦЕДАРОТ кој е издаден 1925 година во Атина. За да може да учат децата во […]

Macedonia History

Крсте Петков Мисирков

На 18 ноември 1874 е роден Крсте Петков Мисирков во Постол, Егејска Македонија недалеку од античка Македонска престолнина Пела. Крсте Петков Мисирков македонски филолог,кодификатор на македонскиот литературен, јазик и правопис, славист, историчар, етнограф, аналитичар на национално-политичките проблеми, публицист, собирач и проучувач на македонското народно творештво. Најзначајното […]

Macedonia News

76 ГОДИШНИНА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПРВАТА ЕГЕЈСКА МАКЕДОНСКА УДАРНА БРИГАДА ВО БИТОЛА

СОЈУЗ НА ЗДРУЖЕНИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА – МАКЕДОН 17 ноември 2020 година, Битола, Македонија – По повод 76 годишнината од формирањето на Првата Егејска Македонска ударна бригада на […]

Macedonia History

Прва Егејска Македонска ударна бригада

Прва Егејска Македонска ударна бригада била формирана на 18 ноември 1944 година во селото Драгош, Битолско. Била формирана од дел од македонските воени единици што се одделиле од ЕЛАС и од дел од бригадата „Гоце Делчев“. Во нејзиниот состав влегле: Костурски, Лерински, Воденски и Придружен баталјон со тешкото вооружување. […]

Macedonia News

Македонците во светот ги прекинуваат врските со агенцијата за иселеништво

12 ноември 2020 година, Торонто, Канада – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) со индигнација го отфрла изборот на Слободан Близнаковски, член на ВМРО-Народна партија, за директор на Агенцијата за иселеништво. Со одлука донесена на 18-та седница […]

Macedonia World

Кажете му на Борисов, ние Македонците, Бугари не стануваме!

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЗОРАН ЗАЕВ И НИКОЛА ДИМИТРОВ КАЖЕТЕ МУ НА БОРИСОВ, НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ, БУГАРИ НЕ СТАНУВАМЕ! Пишува Елка ЈАЧЕВА УЛЧАР Да не доаѓаа вестите однадвор и да не беа електронските медиуми, особено оние во […]

Macedonia History

На 13 ноември 1944 година

На 13 ноември пред 74 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација. По неколкудневните тешки борби со припадниците на 22-та Гренадиска […]

Macedonia News

„Кога не оспоруваат: и име, и презиме, и нација, и ген… eве не во Европа!

„Кога не оспоруваат: и име, и презиме, и нација, и ген… eве не во Европа! Меѓу сите тие што ги описменивме. Ќе не дочекаат наредниот јуни, ќе ја поздрават нашата репрезентација. Ќе стојат мирно на […]

Macedonia World

Михаил Михајлов: Јас сум Македонец!

Јас сум Македонец! – Новинарот Михаил Михајлов со поддршка на македонците во Бугарија МИХАИЛ МИХАЈЛОВ, уредник на „Гласот на Стара Загора“: Почитувани гледачи, со својата Резолуција Европскиот парламент го потврди она што го зборувам неколку […]